Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blek feministstart

Annons

Nykomlingen är politiskt luddig i konturen och kallar sig tills vidare "föreningen feministiskt initiativ". Målsättningen är "antipatriarkalisk och feministisk" utan närmande exemplifiering.

Vilket är ungefär lika upplysande som vänstersekternas evinnerliga mantra "antikapitalism och antiimperialism".

Inget sägs om ekonomisk politik eller vilka konkreta krav partiet ska driva. Partiledare saknas.

Gårdagens presskonferens tillfredsställde knappast många väljares högst ställda förväntningar på det länge utlovade feministpartiet.

Fram till valet kan feministpartiet säkert behålla nyhetens fräschör. På sikt riskerar nykomlingen att stelna i sekterism och fraktionsstrider kring feminismens och antipatrikalismens sanna uttolkning.

Vad händer nu? De etablissemang, som av skilda skäl hotas av feministpartiet, kommer att intensivstudera de nytillsatta styrelseledamöternas personliga och politiska handel och vandel.

Så sker med alla nybildade partier av någorlunda utvecklingspotential. Till nya partier dras alltid en del extrema och/eller eljest mindre omdömesgilla personer.

Kort efter kristdemokraternas debut för fyrtiotalet år sedan kunde Expressen med dunder och brak avslöja förekomsten av högerextremister, en och annan nazist samt ett antal religiöst överspända stollar på poster i den nya organisationen.

På motsvarande sätt efterspanas nu med ljus och lykta i feministpartiet personer med ett förflutet hos extrema feministgrupper och revoltionära sekter. Eller med vildsint, oöverlagda uttalanden bakom sig.

Alla nybildade partier brukar inledningsvis bli tvungna att åtgärda överspända och politiskt omöjliga medlemmar, som snabbt blivit en belastning för organisationen.

Socialdemdokratin har redan tvärsäkert utpekat feministpartiet som "negativt för kvinnor".

Regeringspartiet anlade egen moteld i form av ett feministiskt "nätverk" med partisekreteraren Marita Ulvskog som ordförande redan inför den 8 september, då feministpartiets debut först spåddes av media.

SAP:s eget kvinnoförbund bedömdes tydligen olämpligt för rollen.

Socialdemokratins aversion mot nykomlingen beror mer av rädslan att förlora regeringsmakten än av omsorg om kvinnorna.

Stort missnöje med Göran Perssons person och regeringspolitik råder bland s-väljarna. Många vänsterväljare och miljöväljare är också främmande för den regeringspolitik v och mp medverkar till.

Ett feministparti med påtaglig vänsterprofil kan attrahera tillräckligt många s-, v- och mp-väljare för att fälla regeringen Persson och släppa fram en borgerlig regering.

Självklart hyser borgerliga partier en taktiskt betingad klockarkärlek för feministpartiet, så länge detta övervägande förväntas knycka röster från det nuvarande regeringsblocket och således indirekt kan hjälpa alliansen att erövra regeringsmakten.

Slik draghjälp ska inte föraktas!

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons