Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund inte självklar

/

Annons

Men Leijonborg fick inga förnuftiga råd, utan förleddes tro att han till och med skulle kunna väljas om för ännu en mandatperiod vid landsmötet i september. Men partiets gräsrötter hade tröttnat. Folkpartisterna i Dalarna var bland de första att kräva ett partiledarskifte. Den utlösande faktorn bakom Leijonborgs beslut var emellertid när också partikamraterna i Stockholm tyckte det var dags för en ny partiledare.

Med Leijonborgs eget besked att han stiger av uppdraget att leda Sveriges liberala parti, inleds processen att hitta en efterträdare. Folkpartiet har inte så många månader på sig att hitta en ledare. Hur många som känner sig manade att ta vid är svårt att säga, men rimligen behöver vi inte vänta så länge på besked om valberedningens kandidat. Knappast blir heller rekryteringen till ny folkpartiledare samma nej-sägarfars bland utpekade kandidater som vi fick uppleva när socialdemokraterna skulle ersätta Göran Persson.

Jan Björklund, skolminister och Cecilia Malmström, EU-minister utpekas som huvudkandidater bland tänkbara efterträdare. Båda har förtjänster och rutin, men är samtidigt stöpta i en traditionell folkpartimodell som skulle må bra av att brytas. Blir Jan Björklund bli den nye partiledaren får vi visserligen en föryngring (Björklund är född 1962) på partiledarposten, men knappast någon politisk kursändring som märkbart avviker från den Lars Leijonborg har stakat ut. Ett sådant resonemang skulle tala till förmån för Cecilia Malmström. Men hon är ändå inte någon självklar kandidat.

Förhoppningen blir ändå att landets folkpartister tar sig en rejäl funderare över vem i deras led som har de bästa förutsättningarna ta över och få det att lysa om partiet igen. Med Leijonborg och Björklund verksamma i samma departement i regeringen, har folkpartiet kommit att förknippas huvudsakligen med skolfrågor. Det skulle göra folkpartiet gott att få en ny ledare med förmåga att profilera andra tunga samhällsfrågor.

Ett byte av ledaren är en unik möjlighet för ett politiskt parti att forma den närmaste tidens dagordning. Folkpartiet och Lars Leijonborg har haft en tuff tid. Partiet får därför inte missa chansen till förnyelse. I förändringsarbetets förlängning ligger också möjligheten att återskapa det allmänna anseendet för liberala partiets roll i svensk politik.

Mer läsning

Annons