Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billy Höglunds brev

Annons

"Välkommen till den 106:e majstångsresningen på Vidablick i Rättvik i Dalarna i Sverige i Europa och Världen.

Detta tal är skrivet tillsammans med två av familjens unga och kommer att handla om Dalarna, en provins i Europa.

Vi samlas årligen för att gemensamt fira sommarens höjdpunkt, midsommar, när solen når sin höjdpunkt och naturen har exploderat i ett hav av grönska. Vi känner kärlek, stolthet och glädje över vårt vackra Dalarna, en pärla bland Europas provinser.

Det är kanske detta som skapar den gemenskap som skänker oss trygghet, en trygghet som säkert räcker långt utanför Dalarnas gränser, en gemenskap med Europa och världen. Tillsammans skapar vi vårt samhälle som de yngre generationerna ska ta över och utveckla. Den gemenskap vi nu lägger grunden till, framtidens gemenskap, är redan och kommer att bli mycket bredare än den vi äldre har vuxit upp i. Med den trygghet vår gemenskap i Dalarna skapar, tror jag att kommande generationer kommer att kunna behålla sin särart och trygghet i ett gemensamt Europa.

Under det gångna året har mycket hänt i Europa. EU växer med nya medlemsländer och nationsgränserna suddas ut mer och mer. Våra regioner kommer att få en allt viktigare roll för vår identitet och vår trygghet. För våra ungdomar är inte ens språket någon barriär för vänskap med andra regioners folk, man kommunicerar friskt med andra ungdomar i världen, inte minst över Internet.

I dag pratar vi om euro eller kronor och ska gå till val för att välja vadå?

Står valet verkligen mellan kronor eller euro ?

Är det inte så att valet står mellan om vi vill känna tillhörighet och gemenskap med Europas övriga provinser eller inte?

För mig handlar det om solidaritet med Europas folk. Gemenskap med andra länder och regioners folk, där vi har delade intressen det skapar samhörighet, trygghet och glädje och minskar kulturkrockar, säger vår dotter Malin, 20 år. Och fortsätter: En gemenskap över gränserna ger oss ungdomar chans att upptäcka mer än bara Sverige. Att få den chansen känns för mig fantastiskt. Euron är ett sådant redskap.

Vår son Erik, 28, skriver: När vi gick med i EU så handlade det i debatten om att förhindra framtida tragedier som denna världsdel ALDRIG ska uppleva igen. Två världskrig räcker, tredje gången gillt är ingen rolig tanke. Nu vill en del partier som i andra sammanhang pratar om solidaritet stå utanför EMU för att vi ska kunna styra våra egna pengar. Men, säger Erik, vad det handlar om är inte något annat än att kunna föra krig, kulorna har bara bytts ut mot kronor. Ekonomisk krigföring mot våra grannar. Och en del av våra riksdagspartier vill ha kvar den makten att föra krig, avslutar Erik.

Vi står här i kväll på toppen av Rättvik och blickar ut över den vackra bygd som öppnar sig för oss. Ett så vackert landskap att man nästan svimmar.

Vi lever på en underbar plats och som vi vill dela med oss till alla människor på jorden, på samma sätt som vi också vill få dela andras vackra platser."

Billy Höglund

Mer läsning

Annons