Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare tänder i framtiden?

Annons

Genom att lägga en generell subvention på tandkontroller hoppas regeringen att den förebyggande tandvården ska bli bättre på sikt.

I dag är det många som slarvar med besöken på grund av höga avgifter, vilket ofelbart leder till högre kostnader för staten på sikt.

Vänsterpartiet visade entusiasm över förslaget och ville genast komplettera det med regleringar av tandvården i form av pristak.

Billigare för kunden på kort sikt, men funderingarna på vad det gör med kvalitet och utbud på lång sikt är troligen inget som kommer att hålla Lars Ohly vaken om nätterna. När budgetförhandlingarna drar i gång blir det i stället socialdemokraternas huvudbry.

Principen att betala en del av tandvården med skattemedel är inte fel i sig. I exempelvis Danmark, Nederländerna och Tyskland, är patientavgiften betydligt lägre än i Sverige.

Där ses tandvården som en del av sjukvården och inte som något helt frikopplat.

Men regleringar ska alltid övervägas noggrant. Det som är dåligt för marknaden blir också dåligt för den som är kund på marknaden.

Och även behjärtansvärda idéer behöver finansieras - något som de som styr över våra gemensamma medel aldrig får överse med.

Mer läsning

Annons