Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevara vår filmskatt

Annons

En film är inte för evigt och det är inte heller en grottbild. För 17 000 år sedan, skapades fantastiska bilder av vår förfader Cromagnonmänniskan i grottorna i den franska Vézèredalen. Upptäckten gjordes 1940 och redan 1963 fick allmänheten inte tillträde längre. Besökarnas utandningsluft förstörde målningarna.

Nu finns en möjlighet att besöka grottan via en mycket välgjord guidning på internet. Det är det franska kulturdepartementet som sett till att bevara och göra målningarna tillgängliga.

Runt om i Sverige finns också en kulturskatt i form av gamla filmer som berättar om livet under de drygt 100 år som filmen funnits. Utandningsluften var hotet mot målningarna i Lascauxgrottan. Hotet mot filmskatten är tiden, eftersom filmerna vittrar bort.

Filmarkivet i Grängesberg är till för att bevara filmerna men kulturdepartementet har en njugg och ointresserad inställning. Omständigheterna beskrivs på ett utmärkt sätt av Anders Lagerquist i en artikel på Kultur & Nöje i gårdagens tidning.

Ända sedan starten 2001 har Filmarkivet kämpat under knapphetens stjärna. Ynka fem miljoner om året har tilldelningen varit varje år. Det handlar ju också om arbetstillfällen så Ludvikas före detta riksdagsledamot Per Erik Granström (s) kämpade för mer pengar men "hans" regering var ganska kallsinnig.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth bör sätta sig in i ärendet och se vikten av att ge Filmarkivet ordentliga resurser. Den möjlighet vi har som lever i dag att kunna ta del av föregående generationers liv och leverne är unik i mänsklighetens historia. Guldkorn och glimtar ur SF:s arkiv drar alltid stor publik.

Om inte annat så finns en annan del av kulturministerns fögderi, Sveriges Television, som verkligen vet hur viktigt det är med gamla filmer och gamla inspelningar. Hur skulle man annars klara sommaren, reprisernas tid?

(KRB)

Mer läsning

Annons