Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedlig partiledarduell

/
  • Även om den bitvis var hetsig så blev ändå söndagskvällens partiledardebatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin som helhet tämligen beskedlig.

Annons

För att vara en duell en vecka före valet blev söndagskvällens debatt i SVT1 mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionens statsministerkandidat Mona Sahlin (S) tämligen beskedlig. Det är knappast troligt att den i och för sig bitvis rappa dialogen gjorde osäkra väljare mer övertygade hur de ska rösta. Snarare fick de som redan bestämt sig bevis för att de gjort ett klokt val.

Mona Sahlin hade valt att styra debatten så att det skulle handla om ideologi mer än om praktiskt politik. Problemet för Socialdemokraterna är emellertid att Moderaterna redan för fyra år sedan klädde av Göran Persson in på bara skinnet och argumenterade bättre om jobben och arbetslinjen, än vad den dåvarande socialdemokratiska ledningen förmådde. Bilden har inte förändrats.

Mona Sahlin har fått ärva Göran Perssons strutspolitik kring jobben och inte blir hon och partiet mer trovärdiga genom att upprepa mantrat att de nya jobben ska satsas inom offentlig sektor, samtidigt som Socialdemokraterna inte med ett ord anger hur nya jobben ska skapas i privat näringsliv och som är en förutsättning för att Sverige ska ha råd att satsa på ökade insatser i välfärden.

Debatten i går kväll lärde oss också att glesbygdspolitik inte är statsministerns och oppositionsledarens starka sidor. Det låter pampigt med att hela Sverige ska leva. Men varken alliansen eller oppositionen kan visa upp en politik med verklighetsförankring. I varje fall inte om vi ska döma av vad Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin presterade i går. Det underförstådda beskedet till arbetslösa på landsbygden var att söka jobb där de finns. Och de finns inte i glesbygd, det vet vi.

Fredrik Reinfeldt är skicklig i sin debatteknik att få den dithän att valet handlar om jobb- eller bidragspolitik. Men Mona Sahlins förmåga att beskriva konsekvenserna av en politik med sänka skatter ska inte underskattas som bränsle i debatten. Hon spelar på känslor, vilket också är tillåtet i politik.

Debattens riktigt intressanta nyhet var att statsminister Fredrik Reinfeldt, inför risken att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare efter valet, öppnade för ett samarbete med Miljöpartiet, i syfte att säkra en riksdagsmajoritet utan SD:s inflytande.

Mer läsning

Annons