Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusande framgång?

Annons

Givetvis ska idrottare på elitnivå få glädjas över sina framgångar. Ingen missunnar dem heller att fira segrar och ta ut svängarna efter en bra prestation.

Men måste det fokuseras på alkohol redan efter slutsignalen, i omklädningsrummet och när småfansen dyker upp dagen efter för att få en autograf?

Med dagens intensiva mediebevakning, framför allt genoms tv:s ständiga närvaro, ställs det ett krav på att både aktiva och ledare ska agera så att sponsorer och allmänhet får ett positivt intryck av de medverkande.

Visst, det är att kasta sten i glashus, men jag reagerade negativt när jag följde svenska mästarna HV71:s glädjeorgier i olika tv-sändningar på påskafton.

Från det att matchen var över och segern vunnen var det tydligen starköl och champagne som gällde för landets främsta hockeyföreträdare.

Det började drickas redan efter slutsignalen, fortsatte inne i omklädningsrummet, givetvis under segerbanketten och när triumftåget drog fram genom Jönköping. Allt i direktsänd tv.

Till och med när några småpojkar, med tv-folket i hasorna, på påskdagens förmiddag sökte upp ett par av idolerna på en lunchrestaurang för att tillförsäkra sig ett par autografer, utgjordes måltidsdrycken av starköl.

Någon tycker säkert att det är tv-personalens fel att det visas bilder när sportidolerna i segeryra häver i sig starköl och annan alkohol. Men tv kan ju knappast värja för verkligheten i direktsändningar.

Under senvintern har det förts en angelägen debatt inom svensk hockey om våldet under matcherna. Hockeyledare både i Dalarna och på andra håll har vittnat om nödvändigheten av att elitidrotten måste gå före och se till att ojustheter inte övergår i överfall och oacceptabla råheter.

Lika viktigt är det att svensk hockey tar en seriös debatt om kopplingen mellan idrott och alkohol och vilka budskap som skickas ut från sportens tillskyndare.

Inte minst ungdomsledare och föräldrar till unga ishockeyspelare borde uppskatta tv-bilder där hockeyns elitutövare visar glädje över framgång, utan att de är berusade av alkohol.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons