Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beklämmande av (s) om integration

Annons

Socialdemokraterna har länge pratat om vikten av integration. Men trots alla ord har det inte kommit något konkret förslag från regeringen. Nu aviserar Göran Persson att någon form av statligt stöd ska ges till de arbetsgivare som anställer invandrare. Han kan också tänka sig någon form av beredskapsjobb under AMS ledning. Har vi hört lösningarna förut? Det är traditionell socialdemokratisk krispolitik som nu lanseras. Och detta är beklämmande.

Med detta utspel vill Persson slippa ta debatten om arbetskraftsinvandring.

Utspelet kommer fem veckor före valdagen. Den höga arbetslösheten bland invandrade svenskar är inget nytt problem utan har varit ett faktum länge. Förslaget kommer också samtidigt som bristen på arbetskraft börjar bli ett allvarligt problem och diskussionen om arbetskraftsinvandring tagit fart. Varför har statsministern inte brytt sig om detta tidigare?

Västerbottens-Kuriren (lib)

Jämlikhet bättre

än hårdare straff

Brottslighet är som droppande kranar. Man måste torka upp det som redan läckt - men också dra åt för att stoppa läckan. Hårdare straff och fler poliser kan möjligen röja upp i det brottsträsk vi redan har, men det förhindrar inte att fler barn växer upp till kriminella.

I den ekonomiska forskningen finns ett enkelt samband: ju mer jämlikt land, desto mindre kriminalitet. Så för att stoppa brott är den moderata politiken ineffektiv. Inte heller moraliskt kan den rättfärdigas. Det heter att vi ska ta ansvar för våra handlingar. De ska vi.

Inget brott kan skyllas på någon annan, oavsett vad vi varit utsatta för. Tillräckligt hårda straff ska finnas av ett skäl: för att förhindra att nya brott begås. Men vem utkräver ansvar av omgivningen som en gång bidrog till att skapa brottslingen - kompisarna som mobbade, föräldrarna som söp eller släktingen som slog?

Elly-Ann Johansson

i Värmlands Folkblad

Lita till näringslivets

egna processer

Etiken inom svenskt näringsliv förbättras bäst genom näringslivets egna processer och diskussion. En politisk kommission kan knappast göra mycket till. Utom som populistiskt kampanjmedel. Och som skylande kuliss för socialdemokratins egen oförmåga inför de ekonomiska kriserna.

Barometern (m)

Mer läsning

Annons