Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av krafttag mot narkotika

Annons


Olika människor använder sig naturligtvis av olika sorters narkotika, men faktum kvarstår: Narkotikan finns, och om inte något görs kommer den att växa sig starkare och komma för att stanna.

Den tidigare bilden av narkomanen som en sliten person i rännstenen med kanylen i högsta hugg är försvagad. Nu ligger det små paket kokain inuti överklasstjejernas Louis Vuitton-väskor.

Droger som hasch ska inte betraktas endast som lätta droger, utan som en inkörsport till ett tyngre missbruk. Ju fler som är beroende av hasch, desto fler kommer också att rekryteras till heroin- eller amfetaminberoende. Den romantiserade bilden som finns i dag måste bekämpas.

Utvecklingen går i dag åt helt fel håll. Allt fler unga börjar missbruka droger, vilket bland annat beror på ökad tillgång och lägre priser. En undersökning som gått ut till 206 av landets 290 kommuner visar att tillgången ökat de senaste tre åren. Och trenden för ungdomarnas användning går åt samma håll.

En anledning till det ökade missbruket kan vara handeln över internet. Där förekommer det en relativt öppen handel med olagliga partydroger som ectasy, LSD och hallucinogena svampar. Där finns också gratis produktprov som ett led i marknadsföringen. Risken att som konsument bli upptäckt är dock liten. Det är lätt att behålla sin anonymitet och det kräver nya krafttag och idéer från de som försöker bekämpa drogerna.

Att legalisera lättare droger är inget alternativ, den drogliberala rörelsen är ute på villovägar. Det handlar inte om var och ens frihet att röka på, utan om allas frihet att leva i ett samhälle som inte är destruktivt. De som levt med en missbrukare får ofta psykiska och fysiska men resten av livet, och det är i första hand deras frihet man ska tänka på. Narkotika är starkt beroendeframkallande, och baksmällan kan vara hela livet.

I september kommer de nordiska och baltiska narkotikaministrarna att mötas i Lund för att ena staterna kring en restriktiv narkotikapolitik. Det är bra att samordningen på detta område fungerar, då narkotikan inte känner några gränser. Men det är också viktigt att de satsas på fler upplysningskampanjer om vad som händer med kroppen vid bruk av narkotika. Åtgärderna strävar i dag åt rätt håll, men trenden åt fel.

Man kan bara hoppas på att folkhälsominister Morgan Johansson lyckas med den svåra och hårda kampen mot narkotikamissbruk.

Mer läsning

Annons