Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Nu får ni faktiskt skärpa er, liberaler

Svensk liberalism är värd så mycket mer än en taskig interndebatt om vem som har rätt domedagsprofetia.

Annons

Det finns inte en

Varför hatar alla liberaler varandra?

Det var frågan som ställdes när Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på onsdagen bjöd in till debatt om den svenska liberalismens tillstånd just nu.

Ämnet var givetvis överdrivet tillspetsad. Jag upplever det inte som att Sveriges många liberaler hatar varandra. Man är förvisso oense om ett antal politiska frågor som upplevs vara ideologiskt viktiga, men inte hatar man väl varandra?

Och det framkom också i debatten. Fyra framstående liberala och borgerliga opinionsbildare fick tillfället att tala ut med varandra: Per Svensson, Paulina Neuding, Adam Cwejman och Mattias Svensson.

De visade inte på något hat.

Det var däremot ett nyttigt samtal som kastade ljus på vad det är som splittrar så många liberaler i dag. Migration var så klart den känsliga punkten. Per Svensson menade att liberala ledarsidor som Göteborgs-Posten och Expressen svikit grundläggande liberala principer för att de problematiserat den förda migrationspolitiken och försvarat "systemet" framför individen.

Snark. Det är så intellektuellt ohederligt att tala om liberaler som prioriterar "system", det vill säga välfärdsstaten, framför individer, vilket i Per Svenssons fall handlar om migranter. Är man nyliberal som vill avveckla välfärdsstaten är det förstås en rimlig invändning. Men de är inte så många. Ja, de svenska nyliberalerna skulle väl alla få plats i en fyrsitsig bil?

För de allra flesta identifierar sig nog som socialliberaler, frihetsvänner som gärna ser sociala skyddsnät för de medborgare som är i behov av hjälp och stöd. Är det då konstigt att vissa liberaler sett med oro på hur delar av välfärdsstaten inte mäktat med 2015 års flyktingkris? De här "systemen" är ju till för individerna!

Men den liberala interndebatten handlar nog egentligen om något större än bara synen på invandring eller staten. Det har snarare något att göra med hur man upplever verkligheten, och vilka hot vi står inför.

För liberalen Per Svensson är svaret enkelt. Högerextremismen är på frammarsch. Den liberala demokratin riskerar kollaps. Per Svensson vill ta strid mot allt detta.

I den andra liberala falangen oroar man sig för ett allt mer splittrat Sverige. Ett land där segregation och utanförskap, som förstärkts av den tidigare förda migrationspolitiken och en icke-fungerande integrationspolitik, banar väg för religiös extremism och våld i förorter. Där statens institutioner försvagas och grundläggande välfärdsverksamheter inte mäktar med det ökade trycket. Där skilda kulturella syn på kvinnors kroppar och jämställdhet leder till värderingskrockar.

Paulina Neuding lyfte även fram judarnas allt mer utsatta situation i Malmö, en stad som tagit emot många migranter från länder och områden där antisemitism är vanligt förekommande, ja, till och med statligt sanktionerat.

Så varför bråkar man? Har inte båda läger sina poänger?

Tydligen inte. När Paulina Neuding talade om nya typer av brott som börjat förekomma i Sverige, som granatattacker, valde Per Svensson att svara med vilket fantastiskt land Sverige är. Det går bra för ekonomin! Vi toppar olika listor över olika saker! Hurra!

Va? Men, var inte fascisterna i färd med att ta över vårt land? Varför lever vi plötsligt i ett fantastiskt land när någon varnar för nya fasansfulla typer av brott? Vad hände med apokalypsen?

Jag tror jag vet svaret. Det handlar om att vissa liberaler utkräver av andra liberaler att välja "rätt" domedagsprofetia. Det behöver inte sägas rakt ut. Men Per Svenssons apokalyptiska bild av högerextremismens framfart var rätt så talande. Domedagen är snart här, säger man, men alla de andra problem som exempelvis lyfts fram av Adam Cwejman eller Paulina Neuding, är inte lika allvarliga.

Håller man inte med bedöms man inte vara tillräckligt liberal.

Skärpning. Det borde inte finnas en sådan konflikt. Den växande högerextremismen är oroande. Men likväl måste liberaler diskutera de problem som följer med i migrationens spår.

Annars tar andra politiska krafter över den debatten. Och vi har ju sett vad det leder till i opinionssiffrorna.

Titta: Här kan du se debatten "Varför hatar alla liberaler varandra?"

Läs mer: Bawar Ismail: Är det liberalismens fel att Donald Trump sitter i Vita huset?

Mer läsning

Annons