Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: I Sverige åker vi buss tillsammans!

Vi ska inte tolerera könssegregation i vårt land.

Annons

I Sverige ska det inte förekomma könsuppdelning på bussar.

I ett antal år nu har en rad modiga kvinnor från storstädernas förorter varnat för en växande kvinnofientlighet i de socialt utsatta bostadsområdena. Det handlar om kvinnor som Zeliha Dagli, Amineh Kakabaveh, med flera, som gång på gång uppmärksammat hur mansväldet inskränker kvinnors frihet i våra förorter.

Men som vanligt när det gäller svensk debatt har diskussioner om det verkliga problemet uteblivit och i stället mynnat ut i metadebatter om det verkligen existerar några problem överhuvudtaget. Eller ännu värre: man har ifrågasatt vilken agenda de feministiska förortskvinnorna har.

Sluta svartmåla förorten har vissa sagt. Det patriarkala förtrycket är globalt har andra fyllt i.

Snacka om att vilja undvika att tala om de riktiga problemen.

När TV4:s Kalla Fakta tog på sig uppdraget att granska situationen i några av Stockholms utsatta områden bekräftas mycket av den oro som Dagli och Kakabaveh uttryckt.

I reportaget får vi bland annat se hur kvinnor och män hänvisas till olika delar på ett café. En filmsekvens visar hur en kvinna inte ens kan gå ut med hunden utan att bli hotad av män. En annan kvinna vittnar om hur hon trakasserats på grund av sin klädsel.

Vad TV4:s journalister lyckats gräva upp är inget annat än en bortglömd del av Sverige – där männen tagit all makt över det offentliga utrymmet. Det är så pass allvarligt att det även drabbar små barn.

För Kalla fakta visar att elever på den muslimska friskolan Al Azharskolan i Vällingby delas upp på skolbussen utifrån kön. Samma Al Azharskola har även gjort sig känd för könsuppdelade idrottslektioner.

Det är nästan som att man inte vill acceptera att det är sant. Men jo, det förekommer alltså könssegregation på skolbussar i Sverige år 2017.

I vårt land finns det i dag många invånare med rötter i länder där könsuppdelning är vardag. Min mor flydde själv mullornas förtryck i Iran – ett land som genomgick radikala förändringar när islamisterna tog makten 1979. Förutom att slöjtvång infördes snabbt som blixten, så delades flickor och pojkar upp i skolorna. Och könsuppdelningen började även gälla i kollektivtrafiken. Männen skulle sitta längst fram på bussarna, och kvinnorna längst bak.

Och plötsligt får man veta att något sådant nu också förekommer i en svensk förort. Flickor längst bak, och pojkar längst fram.

Det är ju horribelt!

Vi lever trots allt i Sverige, inte Iran eller Saudiarabien. Här åker vi buss tillsammans – oavsett kön. Här ska kvinnor och män få klä sig som de vill utan att bli trakasserade av hotfulla gäng.

I vårt land har vi i många år arbetat för att stärka jämställdheten mellan män och kvinnor. Det har inte alltid varit lätt, och mycket återstår att göra. Därför vore det ett svek av episka proportioner om vi lät män med unkna attityder gentemot kvinnor styra och ställa i våra förorter.

Så låt det vara slut på metadebatterna om huruvida det finns problem med synen på kvinnor i socialt utsatta områden. Kalla faktas reportage visar nämligen att kvinnofientligheten visst existerar.

Låt oss nu ta kampen mot kvinnoförtrycket och könssegregationen i våra förorter.

Titta: Kalla faktas reportage om kvinnoförtrycket i Stockholms norra förorter sänds ikväll på TV4 klockan 21:00

Läs mer: Bawar Ismail: Sätt stopp för könssegregation i svenska skolor

Läs även: Bawar Ismail: DO agerar fegt om könsuppdelade badhus

Mer läsning

Annons