Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lokalradio med färre chefer?

Annons

Samtidigt vill Anderstedt att lokalradion regionaliseras på chefsnivå, medan programverksamheten ska bestå som i dag. För Dalarnas del innebär förslaget att Sveriges Radio Dalarna bildar region tillsammans med Gävleborg. Om den blivande regionchefen ska stationeras i Gävle eller Falun, tar utredaren inte ställning till.

En av de mer intressanta delarna i Kjell Anderstedts utredning är att han väljer att ta bort chefer i stället för personal.

Utredningsförslaget markerar rimligen att han månar om den framtida programverksamheten i de 26 kanalerna. Att minska antalet program- och nyhetsjournalister skulle nämligen sannolikt innebära att olika lokalradiostationer fick samsas om ett gemensamt programutbud. Nu säkerställs särarten i utbudet från de olika lokalradiostationerna.

Bland många medarbetare både inom radio och tv har det länge spekulerats hur länge Sveriges Radio och Sveriges Television kan bedriva separat verksamhet i olika delar av landet.

I Falun skulle det, i varje fall teoretiskt, gå att samutnyttja personalen inom de båda företagen, både tekniskt och journalistiskt.

I takt med tv-ledningens "avlövning" av sina tidigare distriktskontor, är det sannolikt att tidpunkten rycker allt närmare inför ett kommande utredningsdirektiv som på allvar ser över samordningsmöjligheten inom radio och tv på regional nivå.


Mer läsning

Annons