Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre än Persson

Annons

Men det finns ingenting som hittills tyder på att avhoppet beror på något annat än de triviala skäl som Stjernkvist själv redovisat: Det blev för slitsamt att resa de 1,5 timmarna mellan Norrköping och Sveavägen i Stockholm.

Överraskande var avhoppet i alla fall, trots att Stjernkvist själv antytt att han har nya uppdrag på gång; det visas av att (s) verkställande utskott med sju tunga ledamöter hade extramöte i går morse. Persson och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ska vaska fram Stjernkvists efterträdare.

Stjernkvist är en 46-årig statsvetare som elegant kryssat sig fram i Rörelsen. Han har haft politiska uppdrag i kommun och riksdag, han har varit partiombudsman och ledarskribent samt haft en toppost i hyresgästföreningen (som skrattretande nog betecknar sig som opolitisk).

I enlighet med den förskräckliga ordningen där parti och förvaltning byggs ihop har Stjernkvist också varit en mot s-regeringen troget ja-sägande generaldirektör. Persson föredrar sådana.

Som partisekreterare sedan 1999 var det Stjernkvists uppgift att hålla partiarbetarna i landets största maktorganisation nöjda och glada.

Visserligen är allt färre med i fack och parti och 40 procent av LO-medlemmarna röstar över huvudtaget inte på (s), men LO har ändå under hemlighetsmakeri pumpat in ungefär 200 miljoner kronor av medlemmarnas pengar i (s) i de två senaste valrörelserna.

De andra partierna har sammanlagt ungefär hälften så stora partikassor och har inte en chans att mönstra så många lojala partiarbetare. Stjernkvist hade därmed resurser att vitalisera det betänkliga samarbetet mellan LO och (s), vilket många inom Rörelsen betecknade som en framgångsfaktor i 2002 års val. "Våra värderingar är tyvärr mera omtyckta än vårt parti", sade Stjernkvist efter tre månader i stolen. Men retoriken från partisekreterare som Andersson och Toresson relanserades. Det agnades med reformer som aldrig skulle bli verklighet och ångvälten LO/SAP körde över valmanskåren i gammal god stil.

På senare tid har emellertid (s) gjort två fiaskoval, EMU-valet och EU-valet. Stjernkvists ställning har försvagats. Traditionalister, som Dala-Demokratens i sakfrågor genomgående vänsterpartistiska ledarredaktion, har för sin del aldrig kunnat förlåta den milda moderniseringen av portalparagrafen i partiprogrammet, vilken blev följden av den partikongress som Stjernkvist riggade 2001.

Från vänsterpartiet har också uttryckts förhoppningar om att Harpsundskucklandet med mp i och med Stjernkvists avgång nu ska vara historia. Fp:s partisekreterare Johan Jakobsson sade i en intervju med DN:s nätupplaga att Stjernkvist varit en nickedocka åt Persson. Det är fel. Stjernkvist har varit en drivande partisekreterare, som bland annat jobbat intensivt med arbetsformer och öppenhet.

Vi inbillar oss att Göran Persson, som ju inte direkt framstår som mästare i interndemokrati, påverkats positivt av Stjernkvist och hoppas att den öppenhet och vilja till dialog som präglat Stjernkvists arbete fortsätter med en efterträdare som omfattas av samma synsätt.

Mer läsning

Annons