Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens bästa

Annons

Replik på Anneli Särnblads artikel den 24 mars

Barns bästa talar vi om i alla sammanhang, att vid varje politiskt avgörande fråga sig och rätta sig efter vilken konsekvens det har för barnet. Det finns dock gott om exempel på att barns rätt åsidosätts.

Nu senast har barnombudsmannen visat, efter att ha granskat vårdnadstvister, att i 43 procent av tvistemålen dömdes det till gemensam vårdnad trots att den ena föräldern fällts för våldsbrott inom familjen. Vidare att i 56 procent av fallen som gällde umgänge dömdes det till oövervakat umgänge med den förälder som gjort sig skyldig till våld.

Lagstiftaren har vällovligt försökt säkerställa barnets rätt till bägge sina föräldrar, men ändå går det så snett så att barn till och med tvingas umgås med en förälder som våldfört sig. För ett barn kan det vara viktigt med kontakt även med en förälder som gjort dem illa, men i så fall under säkra former.

Ett annat exempel på hur barns rätt negligeras är den stress som barn utsätts för. Vänsteralliansen har arrangerat så att barn från ett års ålder endast kan tas om hand på ett sätt, nämligen i offentlig omsorg. Det späda barnet har behov av fasta och nära relationer till några få, vilket är mycket svårt att uppnå i offentlig barnomsorg.

Att misslyckas med att se till barnets bästa är en sak, att avsiktligt från början som stat beröva barnet sin far är en betydligt allvarligare historia. Det gör vänsterkartellen med sitt förslag att lesbiska kvinnor ska få rätt till assisterad befruktning, med samma rätt som heterosexuella par. Barnet berövas avsiktligt möjligheten att växa upp med sin far.

Anneli Särnblad försvarar i ett inlägg till ledarsidan nyordningen med att lesbiska gör detta ändå med anonyma spermadonatorer. Logiken borde väl då bjuda henne att komma med förslag som motarbetar detta, i stället för att legitimera att barnet blir faderslöst under uppväxten. Med all rätt frågas efter hur fadern ska ta sitt ansvar för barnet, hur säkerställs det i detta fall?

FN:s barnkonvention slår fast att barnet har rätt till sina föräldrar och sitt ursprung.

Vuxna har inte rätt till barn. Men barn har rätt till sina föräldrar, både till mamman och pappan.

Ulrik Lindgren

Riksdagsman kristdemokraterna

Mer läsning

Annons