Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakvänd strategi

Annons

Några dagar efter fransmännens och holländarnas nej till den nya EU-konstitutionen skrev Margot Wallström en artikel där hon direkt säger att EU misslyckats med att föra ut konstitutionen och dess idé till de 25 EU-ländernas befolkningar. Hon förespråkar nu inte Plan B utan Plan D; D som i demokrati. Hon menar att EU måste satsa på att ge invånarna i medlemsländerna större inflytande över Europabygget, underförstått att om medborgarna känner större inflytande kommer de att rösta ja till fler EU-förslag.

Själv tror jag inte att problematiken är så enkel. Det finns en relativt stabil folklig oro i en stor del av de 25 länderna över att EU har för stor och en ständigt ökad makt över de nationella parlamenten. Det går förmodligen inte att få medborgarna att ändra sin kritiska inställning genom mer EU-propaganda från ett maktetablissemang. Det krävs i stället trovärdiga handlingar.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till något som gäller svenska förhållanden. När regionen Västra Götaland (VG) redan hade bildats av flera län skrev två ombudsmän i området att man måste "föra ut och förankra" idén om den nya regionen bland vanliga medborgare. Inlägget, som gjordes ett par månader efter bildandet, var ett försök att skapa en VG-anda i ett läge där misstroendet bland medborgarna var stort för den nya storregionen.

Att västkustborna inte kände och fortfarande inte känner särskilt starkt för den byråkratiska överbyggnaden hör säkert samman med att de aldrig fick delta i förberedelsearbetet. Även i dag finns folket på åskådarplats.

Här finns också en anknytning till situationen i vårt eget län där Region Dalarna och Region Siljan styrs i slutna rum av direktioner valda av kommunernas ledningar. Först i efterhand kan vi via media få en inblick i vad som beslutats bakom stängda dörrar. Befolkningen i länet är i stort sett helt utanför den interna processen och i bästa fall ser man resultaten på hemmaplan någon gång i framtiden - utan att riktigt veta hur händelsekedjan sett ut.

I dag har "underifrånperspektiv" blivit ett modeord bland byråkrater och andra inom maktetablissemanget. Om man tar begreppet på allvar krävs omfattande decentralisering av makt och att medborgarna får delta i hela processen. Är etablissemanget redo för en sådan radikal förändring?

Mer läsning

Annons