Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagdad Bob och små och större belöningar

Annons

Vissa saker upphör aldrig att förundra mig. Att man kan tjäna storkovan på att undanhålla sanningen är en sak, men att det är möjligt att tjäna en väldig massa pengar på att förmedla uppenbara lögner, är verkligen en gåta.

Samvetslösa tillverkare av diverse produkter, allt från läkemedel till fordon, har tjänat pengar så länge som sanningen inte uppenbarats.

Alla s-politiker som före valet förra året utlovade bland annat reformer och mer lön till de sämst betalda kommunalarna, visste naturligtvis att de inte skulle kunna uppfylla sina löften. De klarade sina lögner gen-om att bara några månader efter valet hävda att tyvärr fanns inte de ekonomiska möjligheterna längre.

Men märkligast i raden av lögnare måste väl ändå Bagdad Bob vara. Hans presskonferenser från slutstriderna i Bagdad kommer naturligtvis att gå till historien. På fullt allvar hävdade denne man att Irak slagit tillbaka de amerikanska trupperna och att snart var Bagdad fritt från de utländska hundarna. Men i bakgrunden syntes amerikanska trupper och stridsvagnar.

Det hela blev naturligtvis komiskt trots att det rörde sig om högst allvarliga saker. Bagdad Bob försvann för att några månader senare återkomma och i princip vidhålla det han sagt några månader tidigare. Nu haglar guldkantade kontrakt över honom. Några tv-kanaler vill ha honom som medarbetare. Frågan är bara vad han ska göra.

Desinformation torde inte vara så bra för en seriös tv-kanal. Han kanske kan ägna sig åt att berätta godnattsagan. Han lär också ha fått ett fett kontrakt för att skriva sina memoarer.

Kanske kan Bagdad Bob göra sig en ännu större slant. Han kanske rent av vet var Saddam Hussein håller sig gömd eller ligger död. Då väntar en belöning på ofattbara 200 miljoner dollar.

Så mycket är alltså amerikanarna villiga att betala för denna information. Men det vill väl till att eventuella lik noggrant undersöks med tanke på alla de dubbelgångare Saddam Hussein påstås ha haft. Någon som kanske vet var Saddam finns är bin Ladin och hans al Quaida. Det vore ju en intressant aspekt om Bush betalar 200 miljoner dollar till en av bin Ladins bulvaner.

När jag hörde om denna enorma belöning kom jag att tänka på den summa som svenska staten utlovade till den som kunde ge uppgifter som skulle leda till att man grep Olof Palmes mördare. Minns jag rätt var den första belöningen satt till futtiga 50 000 kronor. Den summan var inte särskilt stor ens 1986.

Allt går att köpa för pengar och jag är övertygad om att Palmes mördare ganska snart hade åkt fast om man omedelbart satt belöningen till 20 miljoner kronor eller så. Hur mycket har Palmespanarnas fruktlösa arbete inte kostat till dags dato?

Framför allt hade vårt kollektiva trauma undvikits, för nog skulle vi alla må bättre om denne mördare snabbt fångats in.

Mer läsning

Annons