Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Även Mikael Rosén (M) bör kritiseras för skid-VM"

/
  • Laila Edholm, som suttit i S arbetsgrupp för Lugnet, ger sig in i debatten om VM-investeringarna.

Annons

Jag tillhör mer kulturtantgänget än skidnördarna men nu får det vara nog med personkampanj mot ett enstaka kommunalråd. Den uppmaningen riktar jag både till en vanligtvis intressant och skarp ledarskribent som Jens Runnberg, men även till enstaka insändarskribenter.

Eftersom ingen tydligen orkar ta reda på fakta utan ojar sig över investeringar om 300 Mkr så är det på sin plats att påminna om historien bakom skid-VM.

Nästan alla partier var år 2007 under den borgerliga majoritetens mandatperiod överens om att söka skid-VM. Eftersom Falun har gjort detta tidigare så kan det inte ha kommit som en överraskning att detta skulle kosta pengar också för kommunen.

Om man nu ska skylla på Gahnshag så ska man också gå på moderaternas Mikael Rosén, som då var kommunstyrelsens ordförande. Avtalet var påskrivet och omöjligt att dra sig ur.

Det kan inte ha varit någon hemlighet 2007 heller att en upprustning av hoppbackarna och Lugnet i övrigt var helt nödvändigt. Den som har varit och kollat vid hoppbackarna eller besökt simhallen – något jag gör regelbundet – ser behoven av renoveringar.

Här tillbringar många falubor sin fritid och inte bara som tävlingsbesökare. Däremot kan ingen utan att göra en beställning till tjänstemännen om upphandling av upprustningen ha de exakta kostnaderna.

Det vissa nu hetsar upp sig över är att Falu kommun kommer att investera ca 300 miljoner på Lugnet inför skid-VM. En tredjedel av de pengarna handlar om nya hoppbackar.

De som muttrar om att backhoppning är en liten sport i Sverige och har glömt Jan Boklöv kan kanske behöva veta att internationellt sett är backhoppning en större gren än längdskidåkning.

Förra gången Falun hade VM-tävlingar år 1993 hade Falun 200000 besökare. Om varje besökare handlar eller äter eller bor för 500 kr var i Falun så ger det intäkter till företag på 100 Mkr.

VM lockar ca 500 miljoner TV-tittare världen över, flest ser herrarnas backhoppning. Det är världens chans för Falun att få PR internationellt som en viktig turistort, och på sikt fler besökare och fler intäkter.

Jag tror inte vare sig Rosén eller Gahnshag själva har räknat på kostnaderna. Deras roll som VD/styrelseordförande i AB Falun är att av tjänstemännen kräva fram underlag för kostnaderna för dessa investeringar. Tjänstemän bereder frågan, politikerna tar beslut.

Åren 2007–2010 var det Rosén och borgerliga förtroendevalda som stod för de beställningarna. Från 2011 och framåt är det Gahnshag och hans allians. Det man möjligen kan säga är att Gahnshag öppet och ärligt redovisat kostnaderna, transparensen är större.

En städning i en förvaltning verkar också ha varit ett led i att råda bot på den osäkerhet som rått om både upphandling och kostnader. Det kunde lika gärna ha varit Rosén som fått göra detta.

Lugnetinvesteringen har dessutom inneburit jobb för 200 byggjobbare som slipper gå på a-kassa eller socialbidrag i en tid då arbetslösheten växer och byggföretagens uppdrag i många andra delar av Sverige har sinat.

Som kulturintresserad och minimalt sportintresserad tycker jag absolut vi ska diskutera kostnaderna för skid-VM och dess rimlighet men då ska den debatten ske sakligt och med fakta, inte genom att göra en enskild politiker till syndabock för något som varit ett gemensamt beslut av flera politiska partier och som påhejats av många idrottsintresserade.

De har alla trott på satsningen som ett bidrag till att Falun växer och blir en attraktiv kommun att både besöka och bo i. Blir det verklighet tror jag det på sikt gynnar både oss kulturintresserade och ger mer skatteintäkter till viktiga välfärdsinsatser.

Laila Edholm

Kulturtant och Falubo

Svar direkt: Laila Edholm kallar sig kulturtant. Sådana är mina favoriter. Men vad hon inte upplyser om är att hon har varit S-politiker i partiets arbetsgrupp för Lugnet.

Att Edholm får nog efter en (1) ansvarsutkrävande ledarartikel och kallar den en del i en personkampanj är signifikant för vår tid. Vi är ovana med att någon avkrävs personligt politiskt ansvar.

Många debattörer blandar ihop kandidaturen för skid-VM som sådan, med kostnadsexplosionen sedan Falun faktiskt tilldelades arrangemanget.

Men det var ju Jonny Gahnshag (S), kommunstyrelsens ordförande, som lovade sina medborgare att taket för investeringarna i skid-VM var 80 Mkr. Han justerade sedan summan till 130 Mkr. För att för några veckor sedan drämma till med 300 Mkr.

Det är klart att Gahnshag, och inte tjänstemännen, är ytterst ansvarig för denna utveckling. Ledarredaktionen kommer inte att sluta utkräva ansvar för de sprängda investeringstaken.

Räkna i stället med fler artiklar.

Jens Runnberg

Mer läsning

Annons