Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attackera och avslöja!

/
  • Debattera! Regeringspartiernas beslut att ta debatt med sveriegdemokraterna är en riktig taktik. Först i en offentlig diskussion blir det möjligt att avslöja sverigedemokraternas egentliga politiska hemhörighet.

Annons

Angrepp är ofta bästa försvar. Regeringspartierna tar numera debatten med extremistpartiet. Taktiken torde lyckas. Sd med sitt gamla onda arv av nazism, fascism och rasism är ett sårbart parti. Här gäller att inte spela passivt så att sverigedemokraterna erövrar rollen av frågeformulerare. Attackera och avslöja! Drag fram skeletten ur garderoberna.

Socialdemokratin står tyvärr fortfarande kluven i förhållningssättet till sverigedemokraterna. Mona Sahlin har visserligen uppmanat till debatt mot det främlingsfientliga och kryptorasistiska partiet, men andra krafter inom socialdemokratin spjärnar emot. Somliga är säkert rädda för att debatten ska ge sd en politisk position. Ett gammalt brittiskt talesätt säger att man riskerar att "adla sin kritiker", om man ger sig i öppen kamp med denne, istället för att nonchalera vederbörande. Förr eller senare brukar kampen likväl bli ofrånkomlig. En annan orsak till socialdemokratisk, taktisk tvekan torde vara att sverigedemokraterna enligt opinionsmätningarna, på senare år framförallt attraherat tidigare s-väljare. Socialdemokratin är antagligen ännu osäker om debattens taktiska upplägg.

En sak är emellertid fullständigt självklar. Sverigedemokraterna ska inte bemötas med hot, skadegörelse och andra terrordåd. Våldssugna, extrema vänstersekter har nu drivit saken därhän att ingen längre av rädsla för våld och skadegörelse törs hyra ut möteslokaler till sd:s sammankomster. Partiet överväger därför att förlägga sitt riksmöte till Danmark.

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider skrev nyss några kloka och modiga ord i ämnet, som vi gärna citerar. Under ledarrubriken "Ge sverigedemokraterna en lokal" skriver Greider:

"...två konferenshotell har tackat nej: de oroar sig för bråk och skadegörelse och för säkerheten för andra gäster. Det är förstås begripligt ur företagens synvinkel. Men i ett demokratiskt samhälle måste ordningsmakten i så fall se till att garantera säkerheten."

Länskollegan anser dessutom liksom vi att man måste ta debatten med extremisterna. DD har inte alltid haft den uppfattning.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons