Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attacken mot Syrien förändrar ingenting

Annons

Den bistra sanningen är att den amerikanska attacken mot Syrien förmodligen inte ändrar någonting. Jo, förresten, det kanske leder till att den syriska regimen i fortsättningen avstår från just gasattacker. Men den har andra medel till sitt förfogande för att mörda civila.

Natten till fredagen attackerade USA en flygbas i Syrien med kryssningsmissiler. Men attacken förändrar knappast läget Syrien.

Assad-regimen har tydlig strategi: att göra livet outhärdligt för alla människor som lever i rebellkontrollerade områden. Gas kan vara ett sätt.

Som vapen mot militära mål är de komplett värdelösa. Men som terrormetod mot civila är de desto effektivare.

Men det finns också andra, till exempel oljefatsbomber, alltså stora oljefat fyllda med sprängmedel. När de släpps är det svårt att förutsäga var de kommer att slå ner. Som vapen mot militära mål är de komplett värdelösa. Men som terrormetod mot civila är de desto effektivare.

Signalerna från Washington är tydliga: Detta handlar om en enstaka attack, inte om flera. Så länge Assad nöjer sig med att använda oljefatsbomber och andra metoder för mörda civila, så kan han fortsätta. Men han ska inte använda kemiska vapen.

Varför lät vi en mördarregim fortsätta?

Någon gång tar kriget i Syrien slut. Någon gång kommer statsvetare, historiker, journalister och andra att börja ställa frågan: Varför ingrep vi inte? Varför lät vi en mördarregim fortsätta? Och när flyktingar kom från Syrien så klarade Europa inte att ta gemensamt ansvar. Det är en annan skamfläck att dra lärdom av. Och nej, att omvärlden och Assad har Islamiska staten som gemensam fiende, räcker inte som förklaring.

Mer läsning

Annons