Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att rösta har betydelse

Annons

Det är väl ingen idé att rösta i valet till EU-parlamentet? Sverige har ju bara 19 ledamöter och det sitter över 700 gubbar och några gummor i den församlingen.

Tänker man efter är det inte någon idé att rösta i våra riksdagsval heller. I riksdagen sitter ju 349 personer och bara 11 av dem kommer ju från Dalarna. De kan ju inte påverka, det säger sig självt.

Nej, min lilla ynkliga röst har väl ingen betydelse.

I veckan som gick vann jag en penninglott. Dessa har förändrats sedan jag senast såg en dylik. Nu är det skrapning som gäller. Jag fick fram sex siffror och kollade med facit. De fem första var rätt, men den sjätte... Jag hade en sjua i stället för en åtta. Tänk att en enda siffra avgjorde att jag inte vann 100 000 kronor.

En siffra eller en röst. Jo, det har betydelse.

Det sägs att endast 35-40 procent av röstberättigade svenskar kommer att rösta i EU-valet nästa söndag. Det är skrämmande. Jag hörde en före detta riksdagsledamot utveckla en grumlig teori om att röstskolkandet skulle få upp ögonen på politikerna som skulle börja ta hänsyn till soffliggarna.

På vilket sätt man ska ta hänsyn? Man vet ju inte vad de vill. Men gnället över EU torde i alla fall upphöra för deltar man inte har man inte heller rätt att gnälla. Det finns gott om EU-motståndare att rösta på för den som vill att Sverige ska lämna EU.

Ett av problemen är den bild svenska massmedier ger av EU. I veckan såg jag ett fånigt program där exempelvis Lennart Sacrédeus enda insats blev att få sjunga en psalm.

Våra 19 ledamöter är viktiga. Aktiva parlamentariker kan påverka och vår tradition är inte att ligga på latsidan. En enda, färgstark person kan ju skaffa sig mycket stort inflytande.

Vad sägs om att skicka 19 Olof Palme eller 19 Carl Bildt till Bryssel? Det kan till och med räcka med bara en av varje. Är det någon som tror att dessa båda herrar inte skulle kunna påverka?

Men för Sveriges del tror jag faktiskt att tidpunkten för valet är illa vald. Vi är vana vid att viktiga beslut fattas i september. Så borde det också vara när vi ska välja EU-parlamentariker.

Mer läsning

Annons