Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvsskattens hädanfärd

Annons

Inga samhälleligt godtagbara skäl finns för negativ särbehandling av familjeföretagen. Vilket inträffar när dessa, på grund av beskattningspolitiken, dräneras på kapital när föräldrarna överlåter firman, fabriken, butiken, verkstaden till barnen.

Sådant ger ett momentant underläge i konkurrensen med andra företag. Generationsväxlingen i familjeföretag blir lätt en besvärlig historia med avsevärd risk att de unga, som förväntas ta över, hellre avyttrar - eller avvecklar verksamheten än fortsätter driften. Jobb hamnar i farozonen.

Socialdemokratin har länge varit svårt kluven i frågan. Dels har man som regeringsparti månat om den traditionella skattepolitiken. Staten måste ha intäkter.

Samtidigt har man ett ansvar för ekonomisk tillväxt och sysselsättning - varvid arvsskatten för familjeföretag ofta fungerat kontradiktoriskt (att vara sosse är att vara kluven).

Nåväl, nu vill socialdemokratin göra något åt saken. I egendomskommittén tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet samt kristdemdokraterna föreslår regeringspartiet nu arvsskattens hädanfärd vad familjeföretag och jämförbara näringstillgångar beträffar.

Ett mer resolut och framför allt mer konsekvent steg hade förstås varit att göra likadant med gåvoskatten i samband näringstillgångar. Reformen dikteras ju inte av speciell välvilja mot dem som mottar ett företag som arv eller gåva. Reformen föreslås av omsorg om tillväxten och sysselsättningen i landet. Ur den aspekten spelar det ingen roll, om den nye ägaren erhåller företaget som arv eller som gåva. Det viktigaste är att företaget fortsätter verksamheten.

Därför finns ingen rimlig anledning att skattepolitiskt göra åtskillnad mellan arv och gåva. Centern, folkpartiet och moderaterna föreslår att även arvsskatten tas bort i sammanhanget, vilket syns oss klokt.

Någon större strid eller bättre blockträta torde emellertid inte inträffa. Gedigen parlamentarisk majoritet finns för att slopa arvsskatten vid generationsskifte i företagsägandet. Samtidigt har moderater, liberaler och centerpartister tillfälle att profilera sig ytterligare i ämnet genom att kräva även gåvoskattens hädanfärd i sammanhanget. Alla parter och partier torde i grund och botten vara tämligen nöjda, även om en och annan missnöjesyttring lär höras från vänsterkanten mest för formens och ideologins skull.

Mer läsning

Annons