Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarpolitik ta från de rika

Annons

Den marknadsliberale sossen Widar Andersson tramsar vidare (Kolumnen 22 juli) med att påstå att privata utförare och valfrihet, för dem som kan välja i en sjukvårdens diversehandel, innebär kvalité och effektivitet. Det är fel recept för en välfärd för alla, på lika villkor. Vi har inte råd med fler vinstexperiment i välfärden.

Helt rätt är att sjukvården är en avancerad processverksamhet, därför var min artikel inriktad på att styra hälso- och sjukvården till ansvarstagande för patientperspektivet på alla vårdnivåer. Hälso- och sjukvården är en helhet från råd på telefon, till vård i hemmet och specialistvård. Resurser och kunskap samordnas, närsjukvårdstanken ska innebära rätt åtgärd i rätt tid, på rätt vårdnivå för patienten.

Därför krävs gemensamt ansvars- tagande för fungerande vårdprogram och vårdkedjor, elektroniska patientjournaler och en samordnad lokalt förankrad sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Min erfarenhet av processindustri är betydande från olika perspektiv under fyrtio år och har resulterat i att hälso- och sjukvården numera har en gemensam ledning, sedan ett år tillbaka.

Tydliga politiska mål och riktlinjer och en ledning som ska förstå samspelet mellan de politiska målen om patientperspektivet, sjukvårdsprofessionens villkor och medskaparinflytande på alla nivåer, det är vad jag kallar professionell ledning av sjukvården.

Ekonomin är inte i fritt fall. Allt mer får landstinget kontroll på kostnaderna, allt från stafettläkeri, till att verksamhetsuppdrag och budget ska gå ihop.

Däremot är alla överens om att hälso- och sjukvårdens inkomster inte överstämmer med vårdens uppdrag och kommande utmaningar om ökade alkoholskador, överviktens vårdbehov och de stressrelaterade sjukdomar, vilka kräver resursförstärkningar. Det är arbetarpolitik att ta från de välbeställda och stärka välfärden.

För att återgälda artigheter; Om jag är en usel företagsledare, är det samma betyg jag kan ge Widar som politiker. Samtidigt är dessa betyg ointressanta för jag är inte företagsledare och Andersson ingen ansvarig politiker, bara en etablerad proffstyckare. Widar Andersson borde koncentrera sig på att utveckla välfärden i stället för att ta på sig rollen som opinionsbildare för privatisering.

LARS-OVE HAGBERG

Mer läsning

Annons