Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är gymnasielärare verkligen välbetalda?

/

Annons

I samma nummer av Skolvärlden uttalar sig Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och landsting, SKL, att lärarna enligt arbetsgivarna har rätt lön, vilket enligt hans mening bevisas av att så pass många lärare stannar i yrket trots den påstått dåliga lönen.

Jag vill nu inte ödsla tid på att ifrågasätta detta påstående, vilket förstås skulle vara väldigt lätt, till exempel genom att det för många lärare finns helt andra faktorer än lönen, då man en gång har valt att bli lärare, utan vill koncentrera mig snarare på att framhålla några argument för att det är önskvärt att vårt samhälle ser till att så fort som möjligt uppvärdera lärarnas arbete.

Är det rimligt att en gymnasielärare med fem års högskoleutbildning och tio års yrkeserfarenhet tjänar runt 22 500 i månaden då andra akademiker med motsvarande lång utbildning har 35 000?

Många tror fortfarande att läraryrket har kvar sina ferier och status av ett fritt yrke, vilket dock inte längre är fallet. Tvärtom är en lärares arbetstid i dag hårdare reglerad än i många andra yrken, och ferierna får man vackert jobba in under skolåret. Någon möjlighet att få betalt för sin övertid finns inte och det är vanligt att man arbetar på obekväm arbetstid helt ideellt.

Vilken sorts människa vill man ska undervisa framtidens generationer av barn och blivande vuxna? Vilka kunskaper och kompetens vill man att ens barn och även en själv ska möta då man studerar? Är det spetskompetens och högkvalificerade människor med djupa kunskaper i sina ämnen eller bottenskrapet med mediokra betyg som kommer att i framtiden söka sig till landets lärarhögskolor?

Nu vet man alldeles säkert att ett yrkes status nästan uteslutande avgörs av lönen. Reallönerna för gymnasielärare på 70-talet var väsentligt högre än för samma grupp i dag. Då var utbildningen högt eftertraktat och det var bara de bästa som togs in. Sådana förhållanden råder än i dag i Finland, där lärarstatusen är hög och där studenterna som bekant når toppresultat enligt jämförande internationella studier.

Snart kommer många äldre lärare att gå i pension, vilka kommer de att efterträdas av? Valet ligger på dagens politiker och kommunala arbetsgivare.

IVONA BLOMQVIST

arbetar som gymnasielärare i Leksand.

Mer läsning

Annons