Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Borlänge räddningen?

Annons

Jag kan förstå att Säters kommunalråd S G Håkansson har en hel del bekymmer att brottas med när han med dagens verklighet för ögonen blickar framåt. Den stora frågan när det gäller de små kommunernas framtid, aktualiserad av Säter, Bräcke och Ragunda, är om större kommuner verkligen är den enda lösningen?

Inlägget | Storkommuner

Håkanssons argument för att gå samman med Borlänge alternativt Hedemora (förutsatt att dessa kommuner önskar bli större och ta emot Säters extra bekymmer) handlar enbart om ekonomi och att skapa en effektivare och mindre kostsam förvaltning. Att gå Säters väg är onekligen en tänkbar möjlighet men frågan är om det löser de ekonomiska problemen utan att skapa andra minusposter som kanske är lika stora?

Ett alternativ till större kommuner är avancerad samverkan med sina grannar som vi kan se prov på i hela landet. Dessa lösningar tar bort de små kommunernas ekonomiska nackdelar samtidigt som man behåller sin lokala identitet, befolkningens närhet till de förtroendevalda och slår vakt om små orter och landsbygdsdistrikten. Det senare är viktigt om vi i framtiden på nytt ska kunna bygga ut olika former av lokal ekonomi som visat sig vara den effektivaste och mest önskade formen för att bevara servicen på landsbygden, utveckla attraktiva landsbygdsmiljöer och stimulera entreprenörskapet.

De tolv nya kommuner som bildats i Sverige sedan slutet av 70-talet (listan på kommundelar som vill bli egna kommuner är i dag långt större än kommuner som önskar gå samman) har haft liknande argument för att styra sig själva och bryta sig ur större kommuner. Argument för nya små kommuner har varit att stärka demokratin, slå vakt om servicen på landsbygden, stärka de små byarnas åretruntliv och attraktivitet samt göra en annan prioritering än stora kommuners centralortsfixering - att alltid stödja den största ortens intressen.

Alternativ till att gå samman i storkommuner kan vara att ett demokratiskt styrt regionalt organ tar över till exempel gymnasieutbildningen och delar av energiförsörjningen, att staten tar över vissa kostnader som LSS och all högspecialiserad sjukhusvård, att skatteutjämningen görs om eller att man samverkar mer effektivt med sina grannar.

Att bilda storkommuner har alltid varit statsbyråkraternas dröm. De är lätta att styra och kontrollera. Om Säter vill gå den vägen med invånarnas stöd är allt okej.

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons