Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apatiska flyktingbarnen väcker folkvrede

Annons

I ohelig allians beslöt riksdagens socialdemokrater och moderater att de apatiska flyktingbarnen ska utvisas. Vreden över beslutet växer och överbryggar alla partigränser.

Starka grupper inom socialdemokratin protesterar skarpt mot utvisningsbeslutet och åberopar arbetarrörelsens humanitära tradition. Det gör de rätt i.

"Trygghet och solidaritet" blir genomgående tema för förstamajtalen i övermorgon. Vi vill inte vara ofina. Men nog klingar de vackra orden tämligen falskt efter utvisningsbeslutet.

I högstämda stunder talas varmt, vackert och innerligt om FN:s barnkonvention och om det uppväxande släktets rätt till trygghet. I verkligheten fattar sossar och moderater ett gemensamt beslut om att slänga ut sondmatade flyktingbarn.

Moderaternas 2:a vice ordförande, oppositionsborgarrådet Kristina Axén fronderar också mot sitt parti i frågan. Hon finner beslutet omänskligt. Intervjuad i Aftonbladet kräver hon i klartext att flyktingbarnen ges asyl.

Starka politiska krafter och växande folkliga opinioner kräver således att flyktingbarnen får stanna. Att kung Karl Gustaf häromdagen gjorde en klar markering för humanitetens sak ökar ytterligare pressen på de båda partierna. Det skedde vid invigningen av ett monument i Haparanda över de finska flyktingbarnen under andra världskriget, som då gavs en fristad i Sverige.

Förhoppningsvis kommer opinionstrycket att tvinga socialdemokrater och moderater att brådstörtat se sig om efter en någorlunda anständig utväg ur det skamliga dilemma som de själva försatt sig i.

En möjlighet vore att se till att nuvarande lagstiftning tillämpas, så att barnen de facto får stanna. Då behövs ingen allmän amnesti.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons