Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarslös centerpolitik

Annons

Faluns kommunalråd, Dan Westerberg, samt Göran Engström, båda (c), vill nu vända upp och ner på centerns kärnkraftspolitik. Det framgår av herrarnas inlägg på debattsidan den 27 maj.

Argumenten är dock erbarmerliga och bör i första hand betraktas som snygga självmål. Felaktigt påstår man att elförbrukningen ständigt ökar. Den har faktiskt minskat de senaste åren.

Utan underlag påstås också att det inte är "realistiskt" att spara el. Det finns dock åtskilliga utredningar som visar att det faktiskt är både tekniskt och ekonomiskt motiverat att hushålla bort större delen av kärnkraften. Vill återigen hänvisa till utredningen "Energi - till vad och hur mycket" av professorerna Thomas Johansson och Peter Steen. Läs den!

Vad som fattas är i första hand politiker som vågar utmana kraftbolagen och besluta om en energihushåll-ningspolitik. Lennart Fremling, riksdagsledamot (fp), blev tyst när jag frågade om hur folkpartiets plan för en hållbar energiförsörjning såg ut. Hur ser centerpartiets plan ut?

Här några aktuella exempel på centerpartiets hushållningspolitik. När jag före valet motionerade om att Falu energi av hushållningsskäl bör övergå till i huvudsak rörliga nätavgifter röstade Dan Westerberg med flera bort det förslaget till förmån för en större andel fasta avgifter.

När näringslivsdepartementet beslöt att lägga ned den alltför framgångsrika avdelningen för effektivare elanvändning vid Statens energimyndighet för tre år sedan, så protesterade bland andra kristdemokraternas Anders Wijkman och jag kraftigt.

Centerns representant i energimyndighetens styrelse hade däremot ingenting emot det!

Det är tyvärr orealistiskt att tro på en kärnkraftsavveckling så länge som Sverige måste dras med ansvarslösa politiker av Pagrotskys, Westerbergs och Engströms typ.

Men skyll inte på miljörörelsen! Våra förslag är realistiska! Det går ganska enkelt att avveckla kärnkraften och samtidigt begränsa koldioxidutsläppen om bara den politiska viljan finns.

Nästa översvämning i Faluån tycker jag därför ska döpas till Westerbergseffekten!

Göran Bryntse är ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen

GÖRAN BRYNTSE

Mer läsning

Annons