Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsfrågan handlar om etik

Annons

För några dagar sedan kunde vi i media höra rapporter om hur EU-kommissionen är på väg att fatta beslut om att tillåta åtta hormonstörande bekämpningsmedel. Medel som experter vill förbjuda. Fyra av medlen betecknas som mycket farliga.

Inlägget

Bioteknikföretagen har genom ett mycket starkt lobbyarbete fått ledamöterna i kommissionen att ändra ståndpunkt. Ett av motiven till att de ändrat sig sägs vara att ett japanskt kemiföretag investerat stora summor i en nybyggd fabrik. Får de inte börja tillverka och saluföra detta hormonstörande preparat skulle det innebära kapitalförstöring.

Visst är det allvarligt att kapital går till spillo. Men att tillverka kemiska bekämpningsmedel som spolierar människoliv måste väl ändå vara betydligt allvarligare och väcker flera reflektioner hos mig.

Bekämpningsmedel har använts inom jord- och skogsbruk i mer än femtio år. Många av de medel som använts har försvunnit på grund av att de efter några års brukande befunnits vara farliga och sjukdomsalstrande, både för människor, djur och miljö.

De har dragits tillbaka och snabbt ersatts med nya, "mindre farliga".

Senaste rönen, i en amerikansk studie, visar att mängden bekämpningsmedelsrester i barnens urin minskade kraftigt och omedelbart när skolelever övergick från konventionell till ekologisk mat.

En undersökning gjord av norska statens arbetsmiljöinstitut har funnit att det är 60 procent vanligare med missbildade barn hos konventionella potatisodlare. Orsaken tros vara bekämpningsmedlet Mancozeb.

Det är inte bara i jordbruket som det här har pågått. Kemikalieanvändningen i övriga sektorer i samhället har aldrig varit större än den är i dag.

Kemikalier i olika former finns i kläder, möbler, elektronik, målarfärger och som tillsatser och konserveringsmedel i vår föda, med mera. Listan kan göras lång!

Ett av de senaste, för att ta ett exempel, heter Smart fresh som ska bevara frukten fräsch under hela året. I vissa fall kan frukten vara upp till ett år gammal där den ligger i butiken. Under lagringstiden förlorar den sin C- vitaminhalt. Smart fresh är svagt cancerogent men de ekonomiska fördelarna vägde tyngre, när det skulle godkännas av EU!!

Frågan man måste ställa är vem som egentligen bär ansvaret för att det ser ut på det här viset?

Vi har ju hur många myndigheter som ska hjälpa oss tillrätta som konsumenter och se till att vi får bra och säkra produkter både vad gäller livsmedel och alla övriga konsumtionsvaror.

ANDERS MUNTERS ANDERS MUNTERS, DALA-JÄRNA, ÄR ORDFÖRANDE I NATURSKYDDSFÖRENINGEN I DALARNA

Mer läsning

Annons