Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett fejkkonto som utger sig för att vara försvarsminister Hultqvist (S)

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har återigen drabbats av ett fejkkonto på twitter. Försvarsminister Hultqvist är den mest utsatta i regeringen för förfalskade twitterkonton.

Annons

Det falska kontot.

Det här kontot dök upp under måndagen men saknade den officiella blåa verifieringen. Och när ledarsidan ringer Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo kommer reaktionen innan man hunnit säga hej...

"Så var det dags igen".

Läs mer: Fejktrollet började som Baylan blev Hultqvist och sedan Soini

Det är alltså dags igen. Ännu ett fejkkonto på Peter Hultqvist, det fjärde eller femte i ordningen. Och anmält redan till Twitter.

Men trots det hann kontot följas av en rad personer som inte borde följa ett fejkat ministerkonto på nätet. Som Sveriges ambassadör i Sydafrika och ministerkollegan Helene Hellmark Knutsson (S) som har hand om utbildnings och forskningsfrågor. Inte helt lyckat att i sådana här sammanhang ha automatfölj som inställningen, eftersom det kan lura andra till att tro att Hultqvist-kontot är äkta.

Eftersom just Hultqvist är så utsatt så är försvarsdepartementet snabbt på tå för fejkkonton. Och mellan samtalet till Hultqvists pressekreterare och publiceringen av den här texten så hanns kontot tas bort.

Läs mer: TV4:s twitterkonto blev ryskt

Men historien är ännu en viktig påminnelse till andra samhällsaktörer att vara medvetna om att det förekommer samt för oss alla vikten av källkritik. Vem är avsändaren, och är den trovärdig?

Och när det gäller Hultqvist, han att kommer aldrig att skaffa twitterkonto...så alla besked om att försvarsministern är på twitter är falska.

Ministerkollegan Helene Hellmark Knutsson hann följa bluff-Hultqvist.

För läsaren: Detta är en ledartext från Hela Hälsinglands politiska redaktör som är verksam på Hudiksvalls Tidning (C).

Mer läsning

Annons