Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en myndighet löser inte segregationen

Annons

Stefan Löfven (S) inrättar en ny myndighet, men det löser knappast de skyhöga bostadspriserna och den ökade segregationen.

Segregationen brukar beskrivas som Sveriges största utmaning. Under hela mandatperioden har regeringen fått kritik för att den gör för lite. Nu vill man visa att man "tar i med hårdhandskarna" på det mest svenska sätt som finns: genom att inrätta en ny myndighet.

Delegationen mot segregation, som den nya myndigheten ska heta, inrättas kring årsskiftet. Det blir dock ingen quick fix. Tjänstemännen kommer att arbeta med långsiktiga perspektiv, säger regeringens utredare Jonas Nygren till Ekot (9/10).

Ambitionen är det inget fel på. Men Sverige har redan 343 myndigheter. Att ytterligare en skulle minska bostadsköer och våld är inte troligt.

Det skrivs säkerligen minst ett tiotal texter varje dag om hur dessa problem ska motverkas. En ny myndighet riskerar att bara bli ännu en symbolåtgärd. När Stefan Löfven får frågan i valrörelsen om vad regeringen har gjort för att motverka segregationen har han ju ett svar: vi har anställt tjänstemän som utreder saker!

Att en myndighet har ett omfattande ansvarsområde kan tyckas bra. Men risken är snarare att bredden gör uppdraget luddigt och abstrakt. Samma sak gäller den nya "Jämställdhetsmyndigheten", som också inrättas vid årsskiftet. Den ska ta ett "samlat grepp" kring jämlikhet mellan könen. Jaha, hurdå?

Den utbredda segregationen är ett problem som sträcker sig över flera politikområden. För vi vet ju redan vad utanförskapet beror: Skyhöga priser på bostadsmarknaden i storstäderna och de absurt långa köerna på hyresmarknaden. En underbemannad poliskår klarar inte av att lagföra gängmedlemmar. Alienation skapar en känsla av att inte tillhöra samhället.

Om regeringen vill motverka dessa problem finns det bättre saker att göra än att jäsa byråkratin.

Mer läsning

Annons