Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Angrip EMU men inte EU!" - Smart?

Annons

I längden kan miljöpartisterna knappast förbli anti-EU-aktivister. Särskilt inte om de framhärdar i föresatsen att ingå i regeringsblocket tillsammans med socialdemokraterna.

Än mer penibelt blir spörsmålet om språkröret Peter Eriksson med flera prominenta miljöpartister blir bönhörda och tilldelas ministerposter i en framtida regeringskoalition med EU-entusiasten Göran Persson.

Den borne taktikern Per Gahrton varnade partikamraterna för att driva partiets krav "Sverige ut ur EU" inför den stundande folkomröstningen om euron och EMU. Här gällde det enligt Gahrton att inte skrämma bort de väljare som vill att Sverige ska förbli medlem i EU, samtidigt som de inte vill veta av eurovalutan och EMU.

Politik är förvisso konsten att "så ställa sig in hos Vår Herre att man inte samtidigt stöter sig med Hin Håle", för att citera den svenske 1800-talspublicisten Johan Bernhard Palmaer (liberala Östgöta Correspondentens skapare).

De svenska miljöpartisternas tyska själsfränder - "de gröna" - slipper numera den sortens taktiska krumbukter som Gahrton med flera anbefaller. Tyskland är medlem i både EU och EMU.

Det tyska miljöpartiet insåg tidigt att framför allt EU-medlemskapet möjliggjorde en starkare och bättre intereuropeisk miljöpolitik. Miljöföroreningar, framför allt inte luftburna sådana, respekterar sällan nationsgränser.

På sikt kommer antagligen det svenska miljöpartiet till likartade slutsatser som sina tyska kamrater, vad synen på EU och EMU beträffar.

En ja-seger i höstens folkomröstning på samma sätt som anno 1994 påskyndar processen.

En nej-seger stoppar den icke.

Mer läsning

Annons