Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Jonsson: Låt akademiker jobba högre upp i åren innan de får full pension

Annons

Inför en regel som säger att alla som är fullt arbetsföra måste arbeta i 40 år för att få ut sin maximala inkomstpension! Det skulle få ungdomar att börja arbeta tidigare, stärka pensionssystemet och göra det möjligt med lägre pensionsålder för den har fysiskt ansträngande arbeten.

Gör det också möjligt även för arbetstagare med lägre inkomster att löneväxla och på så sätta av mer till pensionen.

Det är två ytterligare förändringar i pensionssystemet som det borde gå att nå politisk samsyn om.

Vi måste arbeta längre upp i åldrarna för att få hyggliga pensioner när medellivslängden ökar. Därför finns det nu en bred politisk majoritet för att åldersgränserna för inkomstpensionen successivt ska höjas.

Men det som politikerna inte funderat särskilt mycket över är hur inträdet på arbetsmarknaden kan ske tidigare.

Sverige har en extremt sen etablering på arbetsmarknaden. Åldern då 75 procent av en ålderskull förvärvsarbetar är 28 år. Genomsnittsåldern för en högskoleexamen är 30 år.

Det säger sig självt att en lägre etableringsålder på arbetsmarknaden skulle stärka pensionssystemet. Intäkterna från de fasta avgifterna skulle öka och numera är ju pensionssystemet konstruerat så att vi får de pensioner som avgifterna räcker till.

Frågan är då hur man skulle kunna få ungdomar att skynda på med studierna, inte resa fullt lika mycket utomlands och börja arbeta tidigare. Lägre skatt och studiekostnader för den som blir klar med studierna tidigare är två förslag som bland andra ekonomiprofessorn Lars Calmfors nämnt.

Det skulle säkert ge effekt ganska snabbt. En mer långtgående förändring skulle kunna vara att man för att få ut full pension måste arbeta i 40 år om man varit fullt arbetsför under arbetslivet.

Då skulle den som börjar arbeta vid 20 års ålder kunna gå i pension vid 60. Medan akademikern som inte träder in fullt ut på arbetsmarknaden förrän vid 30 års ålder måste arbeta till 70 för att få full pension från det allmänna systemet. Fortsätter medellivslängden att öka kan arbetsvillkoret trappas upp till 41, 42 år osv.

En sådan regel skulle rimligen öka intresset att börja arbeta på allvar tidigare än idag. Det skulle dessutom ha det goda med sig att den som börjar arbeta tidigt med fysiskt krävande arbeten och är utsliten vid 60 skulle kunna gå i pension med full pension, medan den som börjat arbeta fullt ut vid 30 år måste jobba i tio år till för att få sin maximala inkomstpension.

Idag kan den som tjänar mer än 42000 kronor i månaden sätta in mer pengar till sin tjänstepension och därmed få lägre inkomstskatt. Det kallas för löneväxling och är lönsamt för inkomster som ligger över gränsen för att ge allmän pension.

Ett sätt att öka den allmänna pensionen vore att tillåta avdragsgilla avsättningar till det allmänna systemet. Det skulle ge även låg- och medelinkomsttagare möjlighet att avstå från konsumtion och istället spara till sin pension, som Per-Lennart Börjesson och Lars Bäckström föreslagit i SvD.

Nackdelen är något lägre skatteintäkter till kommuner och landsting. Men långsiktigt skulle det ge möjlighet till rimligare pensioner för de som annars riskerar att få hälften eller ännu mindre av sin arbetsinkomst i pension.

Anders Jonsson

Mer läsning

Annons