Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders hoppas på bred enighet

Annons

Gruhs blev nyfiken på ...
... Anders Ahlgren (c)
ordförande i Region Dalarna och kommunalråd i Gagnef.

  • Fakta/Anders Ahlgren
    Ålder: 54 år
    Familj: Hustru och fyra barn
    Bor: Kyrkbyn i Gagnef
    Intressen: Brett kulturintresse, särskilt litteratur, ishockey (Leksands IF-supporter)

Vad förväntar du dig av Ansvarskommitténs utredning?

- Att det tydligt framgår vilket ansvar staten är beredd att lägga ut på regionerna. Det är nämligen helt avgörande för regionens möjlighet att påverka den egna tillväxten. Diskussionen om sjukvården är mer en effektiviseringsfråga. Huvudfrågan är således hur stort inflytande regionerna får i praktiken.

Vilka är hotbilderna...

-En är att Stockholm/Mälardalen blir en för stark region som kräver så mycket resurser att det inte blir så mycket över till oss andra.

... och möjligheterna?

-Att vi får ta över ansvar och befogenhet från staten när det gäller exempelvis hur infrastruktpengar ska användas.

Hur tänker du driva regionfrågan i Region Dalarna?

-Jag kommer att arbeta för att det blir en bred debatt. Det är viktigt att vi i Dalarna inte låter någon annan föra diskussionen om vår framtid. Den som har initiativet har ett försteg. Jag har redan öppnat för en diskussion med länsstyrelsen och landstinget. Min förhoppning är att vi ska komma fram till en samsyn. Den 4 maj arrangerar vi en utfrågning om utredningens förslag. Jag hoppas att många vill vara med och diskutera.

Hur ser du på landstingens framtid?

-Med vetskap om att vårt landsting köper sjukvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för 320 miljoner varje år är det lätt att inse att vi redan har ett stort behov av samarbete över länsgränsen. Men det är inte säkert att sjukvården är en tillväxtfråga. Det kan lika mycket handla om rationalitet och effektivitet.

Vad tror du händer med länsstyrelsen?

-Jag hoppas statens roll i länet renodlas till att bli en tillsynsmyndighet. Men att länsledningen försvinner från Dalarna behöver inte innebära en utarmning i Falun. Både Region Skåne och Västra Götaland har ju valt att satsa på Kristianstad och Mariestad, trots att Malmö och Göteborg är större. Det är således inte givet att största staden i regionen behöver administrera all statlig tillsyn.

Med vilka län tycker du att Dalarna ska samarbeta?

- Jag tror att Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Värmland, Uppland och Örebro med cirka 1,7 miljoner invånare skulle bli en stark region med förmåga att mäta sig med andra i landet. En sammansättning av dessa sex län är också naturlig eftersom vi redan nu, på olika sätt, har ett tydligt samarbete över gränserna.

Kommer regiondebatten att bli partiskiljande i Dalarna?

- Det känns inte så! De samtal jag fört med företrädare för olika partier tyder på en bred samsyn. Men det är svåra och många frågor som ska lösas, särskilt som det antas att regionfrågan ska hanteras politiskt redan i nästa val.

- Det är därför viktigt att den kommande debatten verkligen visar om staten släpper ifrån sig pengar till regionerna och att vi får hantera infrastruktur och utveckling av regionalpolitiken. Jag är väldigt tveksam till reformen om den bara kommer att handla om statens och sjukvårdens framtida organisation.

Mer läsning

Annons