Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Självklart ska kommunfullmäktiges handlingar ligga på nätet

Annons

Ledarskribent Amelia Andersdotter.

I Älvdalens kommun tar arbetet med en öppnare kommunal förvaltning förhoppningsvis några kliv framåt de närmsta veckorna. Redan i maj föreslog kommunstyrelsens allmänna utskott bättre insyn i kommunfullmäktiges beslutsprocesser.

Hur man som invånare kan få tillgång till fullständiga beslutsunderlag – inklusive bilagor, där detaljer ofta säger mycket om ärendet – ska göras tydligare genom bättre information på kommunens webbplats. Kommunens kommunikatörer föreslås också få ett tydligt uppdrag att föra ut information när beslut fattats. Och en förenklad kommunal årsredovisning ska framställas, så att det blir lättare för invånarna att följa vilka pengar som kommer in i kommunens verksamheter, och hur de används.

Det är en välkommen utveckling. Trots lagens tydliga krav på transparens handlar kommunal kommunikation oftast om att "marknadsföra" kommunen ifråga och försöka intala åskådarna i förträffligheten med just denna del av landet. Men givet den starka svenska offentlighetsprincipen är det bara rimligt att kommuninvånare vet hur de ska gå tillväga om de vill begära ut en offentlig handling. Att säkerställa att så är fallet bör om något betraktas som en kommunal kärnuppgift.

Med beslutet kommer Älvdalen att ta flera steg i rätt riktning. Det är välbehövligt, men förslaget är också onödigt försiktigt. Med hänvisning till personuppgiftslagen vill utskottet begränsa den medborgerliga insynen till information om att handlingar går att begära ut. Men många av de beslutsunderlag som går ut med handlingarna inför kommunfullmäktiges möten är förstudier, rapporter och utredningar som rimligen inte innehåller uppgifter om enskilda privatpersoner på det sätt allmänna utskottet befarar. De kan alltså lika väl göras direkt offentliga på kommunens webbplats, i stället för att den nyfikne ska behöva gå omvägen via kommunhusets diarium.

Allmänna utskottet argumenterar att det vore ett allt för tungt arbete att gå igenom samtliga dokument och maskera personuppgifter. Resonemanget är svajigt då det antyder att inte ens kommunens egna tjänstemän har koll på vad beslutsunderlagen innehåller. Om det är så det ligger till är det något trasigt med de kommunala beslutsprocesserna som går bortom vad som kan lösas med bara insyn. Älvdalen bör ta steget ut!

Mer läsning

Annons