Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Omfattande systemfel hos landstinget – trender går före patienternas säkehet

Annons

Ledarskribent Amelia Andersdotter.

Det är tråkigt med upphandlingar, men modeord och visioner är kul. Så kan det övergripande intrycket av de budgetar som lagts inför landstingsfullmäktige i Dalarna beskrivas.

Ord som videolänk, e-hälsa, och digitalisering står som spön i backen. Men, att investeringarna i IT inom vården i landstinget måste trefaldigas under 2017, på grund av den stundande upphandlingen av ett nytt vårdinformationssystem, syns bara som en sidnot i landstingsledningens budget.

Till skillnad från sin häftigare kusin, den digitala vårdcentralen, är vårdinformationssystemet ett problembarn. I dagligtal går det under namnet "journalsystem", och används bland annat för att bestämma hur resurser ska fördelas, kvalitetssäkring av vårdgivarnas arbete samt möjliggörande av kontinuerliga behandlingar över tid.

Systemen, som är specialreglerade av regeringen i Patientdatalagen, har fått kritik för att vara komplicerade och för att de inte skyddar patientens uppgifter från otillbörlig insyn, åtkomst och spridning.

Många av de system som används i dag är direkt olagliga. Landstinget Dalarna har prickats av Datainspektionen både 2012 och 2013, och Gävleborg har inte följt dess instruktioner sedan 2010.

Att byta journalsystem innebär stora förändringar, och kan därför högst göras var tionde år. Särskilt när det är så omfattande som i landstingets fall. Upphandlingarna måste förberedas, och de prioriteringarna som görs påverkar möjligheten för de verksamheter som ska samarbeta med landstinget, att uppfylla sina skyldigheter gentemot medborgarna.

Därför hade 2017 varit ett bra år för politikerna att lyfta näsorna från trendbegreppen, och även nosa lite på det tråkiga grundarbetet. Upphandlingen av vårdinformationssystem kan skapa bra förutsättningar för laglig, säker, förtroendeingivande och effektiv vård – eller resultera i ett landsting och kommuner som varken respekterar patienternas rättigheter eller bidrar till en god arbetsmiljö för personalen.

Medborgarna behöver inte politiker som kan upprepa marknadsföringsslogans, utan politiker som vågar grotta ned sig i de tråkiga detaljerna kring infrastruktur.

LÄS ÄVEN:

Amelia Andersdotter: Landstingen kan andas ut – kommunerna tar över det dåliga bolaget

Mer läsning

Annons