Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Ödeshelgen i tysk politik kommer att få stor påverkan på Sverige

Annons
SPD-ledaren Martin Schulz och förbundskansler Angela Merkel (CDU) försöker snickra ihop en ny regering. Foto: AP Photo/Michel Euler

Imorgon får vi veta om de två största tyska partierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD tar ännu ett steg mot en ny storkoalition.

För SPD är blotta tanken på ytterligare en mandatperiod med CDU smärtsam. I koalitioner förlorar så gott som alltid den mindre samarbetspartnern i nästa val (titta bara på svenska MP!) och SPD hade redan i höstens val sitt sämsta resultat någonsin.

Om storkoalitionen inte godkänns av SPD:s medlemsbas hotar nyval.

Döma av rapporteringen kring förhandlingarna mellan förbundskansler Angela Merkel (CDU) och SPD-ledaren Martin Schulz ser den senare ut att lyckas väl med sin linje för ett stärkt Europasamarbete.

Enligt flera medier innebär överenskommelsen att Tysklands EU-politik rör sig mot den nya franska, under den oftast liberale Emmanuel Macron. Till denna räknas djupare samarbete, mer demokrati och tydligare förpliktelser för medlemsländerna.

Men det är inte EU-politiken som får uppmärksamhet i Tyskland. I Deutsche Welles rapportering avbildas mest hur SPD får ge vika i inrikespolitiska frågor. Kanalen nämner inte ens EU-politiken, utan utropar det heta förbudet mot glyfosat till Schulz viktigaste seger. (Glyfosat är ett bekämpningsmedel som visat sig skadligt för vattenlevande djur. Flera hävdar också att det ökar risken för cancer hos människor.)

För svenskar spelar det stor roll hur Tyskland vill utveckla EU. Samarbetet reglerar förutsättningar för företag och privatpersoner. Vår högsta domstol, EU-domstolen, bestämmer vilka rättigheter och möjligheter vi har i Sverige och i andra EU-länder.

Visst har EU stor makt. Men samarbetet får också oproportionerligt mycket skäll när politiker i medlemsländerna vill skylla ifrån sig för impopulära beslut på hemmaplan.

EU har också en betydande utmaning i att medlemsländerna förråder samarbetet i internationella forum, och säger "Hemlandet Först" i stället för att bejaka Europas gemensamma väl. Bättre koordinering behövs för både inre och yttre trovärdighet.

Schulz, som varit S-talesman i Europaparlamentet, har en klar bild av EU:s utmaningar. Förvisso framhåller han oftast hur långa diskussioner politiker emellan håller Europas länder från krig. Men han pekar också föredömligt på hur EU skapar ett demokratiskt ramverk och möjligheter för ekonomisk och social utveckling i vår del av världen.

Därför är Schulz väg mot en ambitiösare tysk EU-politik rätt också för Sverige.

Om tyska socialdemokrater och väljare kan föreställa sig att de är viktiga för andra än sig själva – och röstar ja till koalitionsplanen – så kommer vi svenskar få ett mer begripligt och konsekvent EU. Vänder de sig inåt, och säger nej, är vi fast med den haltande koloss till samarbete vi har i dag.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Amelia Andersdotter

Amelia Andersdotter är liberal skribent med särskilt intresse för IT och integritetsfrågor. Hon är även tidigare ledamot av Europaparlamentet.

Mer läsning

Annons