Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Digitaliseringsstrategin är regeringens nya självhjälpsbok

Annons

Ledarskribent Amelia Andersdotter.

I maj lanserades regeringens digitaliseringsstrategi. Den är knappt en vision, utgjord av ett hopkok av förhoppningar om vad som ska hända när Sverige blir "bäst".

Läsaren får till exempel reda på att regeringen vill göra två ytterligare digitaliseringsstrategier. En om utbildning, en om säkerhet. Man får också veta att regeringen vill genomföra vissa EU-direktiv och bidra till ytterligare ett par. Vackert så, men är det verkligen 22 år efter inträdet i EU särskilt nämnvärt att vi följer medlemskapet?Intressantare kan tyckas vara vilka EU-lagar regeringen inte ser det som viktigt för digitaliseringen att implementera: dataskyddsförordningen, dataskyddsdirektivet och e-legitimationsförordningen. Eller vilka EU-processer regeringen inte tänker sig bidra till: den europeiska datamarknaden och den europeiska upphovsrättsreformen.

Regeringens nyinrättade Digitaliseringsrådet får sig även det en känga i avsnittet om digitalt ledarskap: det ska, minsann, inte ägna sig åt digitaliseringsfrågor som ligger utanför Näringsdepartementets område. Med det är rådets uppdrag i princip begränsat till införandet av små sensorer i industriverkstäder.

Hur strategin påverkar förslaget om att Ekonomistyrningsverket ska bli Sveriges nya digitaliseringsmyndighet är inte uppenbart. Men strategins förhoppningar om att fler saker i den offentliga förvaltningen ska effektiviseras genom mätbarhet och datadelning krockar med det som annars varit ett socialdemokratiskt ledmotiv under innevarande mandatperiod: att styrningen av förvaltningen ska vara tillitsbaserad, snarare än slav under siffror.

Frågan är om digitaliseringsstrategin ens tjänar som summering av vilka projekt regeringen redan har i görningen. Eftersom man utelämnat viktiga EU-lagstiftningar som uppenbarligen påverkar förutsättningarna för medborgarnas roll i digitaliseringen, och bara selektivt för fram digitaliseringsprojekt som pågår i och kring regeringens och den övriga förvaltningens verksamheter, är strategin snarare en karta över vilka falanger som strider med varandra inom och utom Sveriges översta maktskikt.

Med andra ord: Regeringen har tagit fram ett dokument som ska bekräfta att regeringen gör sitt jobb, och sopar de frågor som rör dina rättigheter under mattan.

Mer läsning

Annons