Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Brunvita skyltar en ny seger för den lokala demokratin i Säter

Annons

Säter stadskärna är en riktig pärla. Nya skyltar lär få fler att svänga in från riksvägen.

Kvällens sammanträde i Säters kommunfullmäktige förmodas bli en fullfjärdad framgång i den lokala demokratins namn. Antagandet av ett medborgarförslag, som ska synliggöra kommunens dolda sevärdheter, är att vänta.

Det handlar om den typ av brunvita skyltar som allt oftare syns utmed våra vägar för att markera kulturellt och historiskt betydelsefulla platser. Förhoppningen är att allsköns turister och flanörer ska göras uppmärksamma på närheten till en av Dalarnas kulturskatter – Säters historiska trästad i centrum.

Förslagsställaren Stig Eklöf började sin enträgna kamp redan i september förra året. Han lockade med sig administrationen genom att bifoga Trafikverkets särskilda blankett för tillstånd om uppsättande av vägskyltar, direkt i förslaget. Sedan dess har ett intensivt remissförfarande genom behöriga kommunutskott lett till bred uppslutning.

Trafikskyltarnas bakgrund är en FN-konvention från 1968 och i dag är skyltarna vanliga längs med lands­vägar och motorvägar runt om i världen. Vare sig det handlar om en spontan avstickare, eller en sedan länge planerad upptäcktsfärd, kan de brunvita skyltarna erbjuda värdefull kunskap om en ort som annars är lätt missa som bilist och passagerare.

Medborgarförslaget är ett utmärkt medel som möjliggör för kommunens samtliga invånare att göra sin röst hörd bland ortens beslutsfattare.

Det är svårt att inte låta sig uppfyllas av en uppfriskande medborgaranda när ett trevligt förslag, vid rätt tidpunkt, faktiskt kan leda hela vägen hem (till Säter).

Mer läsning

Annons