Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid en möjlighet

Annons

den 9 januari2006

Under de närmaste åtta månaderna kommer vi i stegrande takt att överösas av av information och propaganda från de politiska partierna. Ett valår vill partierna oss alla väl.

Den politiska välviljan är ett av många skäl till varför tidningen redan i dag inleder arbetet med att granska och analysera några av de frågor som vi tror kommer att dominera debatten. Huvudsakligen är det våra läsare som avgör våra ämnesval. Vi vill hjälpa läsarna att få de partipolitiska alternativen ordentligt redovisade inför valet i september. På nyhetsplats redovisas i dag partiernas position när det gäller föräldraförsäkringen.

På tidningen ledarsida har vi i och för sig en ständigt pågående analys av det politiska läget i landet. Men under ett valår får vi också en speciell anledning att ägna oss åt de politiska förhållandena i kommunerna och i landstinget.

Vi kan garantera våra läsare att ledarsidan ser som en av de viktigaste uppgifterna att medverka till att invånarna i länet får veta vad som kan förväntas dem vid ett borgerligt eller socialistiskt styre i kommunen.

För närvarande styr socialdemokraterna i åtta av länets 15 kommuner. De största städerna, Falun, Borlänge och Ludvika, exempelvis, styrs av kommunalråd som är socialdemokrater. Även i landstinget har socialisterna en stark majoritet. Socialdemokrater och vänsterpartister delar på makten.

Finns det realistiska förutsättningar för ett borgerligt maktövertagande i någon av de större kommunerna och i landstinget?

Svaret är enkelt: Självfallet! Men innan väljarna medverkar till en nyorientering i politiken måste de få ett tydligt alternativ som också sakligt kan redovisa hur de vill styra. Oavsett om det gäller i kommunen eller i landstinget.

Därför kommer också den borgerliga majoriteten i bland annat Leksand, Rättvik och Mora att få motivera varför centern bör få fortsatt mandat att leda utvecklingen kring Siljan.

Ledarsidans uppgift blir att hjälpa våra läsare att granska både den förda och den planerade politiken i kommunerna. Sedan är det upp till var och en av oss att själv avgöra hur vi vill rösta i de tre valen.

Vår förhoppning är att ingen ska behöva gå okunnig till vallokalen och uppleva sig okunnig om de politiska alternativen i den lokala politiken. Vår målsättning är förstås också att bidra med argument som underlättar ställningstagandet när det gäller valet till vår nya riksdag.

CHRISTER GRUHS POLITISK REDAKTÖR

Mer läsning

Annons