Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt tuffare i politiken

Annons

den 24 mars 2006

Frågan har fler än ett svar. Att rekrytera kvalificerade medarbetare till regeringsarbete kommer inte att innebära några större problem inom överskådlig tid.

Även om det ställs oerhört hårda krav på ministrar och andra medarbetare i ett regeringskansli, är det politiska toppjobbet en lockelse för många människor i de politiska partierna.

Få som söker sig till politiskt arbete kan visserligen räkna med att nå en rikspolitisk plattform. Men hos många är möjligheten till en karriär en viktig drivkraft i valet av politik som det viktigaste fritidsintresset.

Att nå positionen som riksdagsledamot eller i bästa fall att bli ombedd att ta hand om en ministerpost i regeringen, är så intressant för en stor grupp människor att det aldrig är någon risk att det blir kandidatbrist.

Med tiden lär sig ledande politiker också att leva med den hårda granskningen i medierna. Det är inte heller helt ovanligt att det med tiden utvecklas ett ömsesidigt beroende av informationsutbyte mellan politiker och mediefolk.

Rekryteringen till politiska uppdrag på nationell nivå inger således inga farhågor. De är desto större när det gäller partiernas möjligheter att hitta medlemmar som vill engagera sig i kommunal- och landstingspolitik.

Få människor har tillräckligt med tid att avsätta för det politiska vardagsuppdraget, som numera ställer stora krav på utrymme för inläsning och möjlighet att lämna det ordinarie jobbet.

Därför är medelåldern hög i många av Dalarnas beslutsförsamlingar. Dessutom är det ett allvarligt problem med överrepresentationen från offentlig sektor bland de beslutande. Många frågor blir inte tillräckligt belysta utifrån ett brett samhällsperspektiv.

På olika håll i landet diskuteras hur det vikande intresset ska mötas.

Det sker överväganden om att minska det totala antalet beslutande i kommunala församlingar och även resonemang om att flytta sammanträden till kvällstid.

Men farhågorna ska inte överdrivas. Från flera håll i länet rapporteras den här våren att det varit osedvanligt enkelt att få människor att kandidera till politiska jobb.

Trots att uppdraget bedrivs på fritid och är måttligt avlönat, lockas uppenbarligen både unga och äldre av att ikläda sig ett ansvar.

Vi som av olika skäl inte kan eller vill kandidera, bör uppmuntra och visa respekt för dem som ställer sig till förfogande. Det gör vi bäst genom att gå och rösta i höst.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons