Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre väljare följer med på marschen högerut

När regeringen och delar av Alliansen för ett år sedan gjorde helt om i sin syn på flyktingar satte det spår i opinionen. Men kanske inte de spår som Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M) och kompani hoppades på.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Knappt två år till nästa val. För de två statsministerkandidaterna bjöd torsdagen på ny huvudvärk. En gång per halvår presenterar SCB sin stora partisympatiundersökning – opinionsmätningarnas opinionsmätning – där urvalet och underlaget är större än hos andra som gör väljarbarometrar.

I tider när relevansen hos opinionsmätningar ifrågasätts alltmer måste även SCB tas med ett par nypor salt – bortfallet denna gång är närmare 44 procent, trots att man använder sig av såväl webbenkäter som telefonintervjuer på både fasta och mobila nummer. Men trots det ingår ändå över 5 000 personer.

Och en snabb blick visar, i jämförelse med den senaste sammanställningen från Svensk väljaropinion (som slår ihop flera olika institut), att SCB:s siffror inte bjuder på någon chock. Där finns dock två större avvikelser – Socialdemokraterna får i SCB ett klart starkare stöd, över två procentenheter, än hos Svensk väljaropinion och stödet för Centerpartiet är mer än en procentenhet lägre.

Det är svårt att veta vad som stämmer – om något av partierna är överskattade eller underskattade.

Men det intressanta, inte minst med tanke på de trovärdighetsproblem som opinionsmätningsindustrin dras med, är att jämföra över längre tid. Då ser du trenderna. Och hos SCB får du även en karta över hur väljarna förflyttat sig.

Och då förstärks också bilden av vilka partier som har medvind. Sedan valet är det bara Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet som noterat uppgångar i opinionen. Gemensamt för dessa är att de, från helt olika positioner, stått fast vid sin syn på invandring och invandrare – övriga fem riksdagspartier har mer eller mindre kastat sina gamla ståndpunkter över bord när de det senaste året tävlat om att föra den hårdaste flyktingpolitiken.

I bräschen för detta har Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) gått. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har läckt väljare till Sverigedemokraterna och den illa dolda taktiken har varit att försöka locka tillbaka väljare från SD genom att visa hårda nypor mot asylsökande, ensamkommande barn och ungdomar samt anhöriginvandrare.

Löfvens och Kinberg-Batras taktik har slagit väl ut – för SD, men även för V och C.

Jämfört med riksdagsvalet har Moderaterna tappat 2,0 procent till Sverigedemokraterna och 0,7 procent till Centerpartiet. Vid förra mätningen, i maj, som var den första efter förra vinterns skärpningar av asylpolitiken fanns en tendens att M stoppat blodflödet till SD. Intressant är att sedan majmätningen har M inte kunnat locka tillbaka några väljare från SD.

Moderaterna under Anna Kinberg Batras ledning är nu nere under sitt varesultat, vsar SCB:s partisympatiundersökning.

Faktum är att Anna Kinberg Batra nu har fört Moderaterna till en nivå som är lägre än valresultatet – ett resultat som ansågs så katastrofalt för partiet att Fredrik Reinfeldt beslutade sig att avgå på själva valnatten.

Höstens utspel från M-ledaren har vittnat om en desperation, där hon i ännu en illa dold flirt med SD-väljarna nu slutligen målat in sig i hörnet genom att helt ta avstånd från vad hon och partiet tidigare tyckt om invandringen till Sverige.

Löfvens och Kinberg-Batras taktik har slagit väl ut – för SD, men även för V och C.

Frågan är hur hon agerar om det visar sig att M-väljarna inte vill följa henne ännu närmare Jimmie Åkesson och SD? Och när de som redan gått till SD inte längtar tillbaka?

Statsminister Stefan Löfven (S) brottas med liknande bekymmer. Socialdemokraterna har sedan valet förlorat 1,4 procent till Sverigedemokraterna, 0,7 procent till Vänsterpartiet och 0,3 procent till Centerpartiet. S har även tappat till Moderaterna. Partiet ligger hos SCB under valresultatet, men inte nog med det, noteringen hos SCB på 29,2 procent är den näst sämsta (den i maj i år var sämst) som Löfven noterat sedan han tog över som S-ledare, 2012. I sin allra första SCB-mätning som partordförande hade S 37,3 procent – mer än var fjärde S-väljare är borta.

Det har inte gagnat S – dessutom rullar han sin regeringspartner, Miljöpartiet, i tjära och fjädrar.

Statsministern gör också han som Kinberg Batra. Han har inte vikit en tum från sin restriktiva flyktinglinje i hopp om att LO-folket ska hitta tillbaka till fadershuset i stället för att hänga med Jimmie Åkesson. Det har inte gagnat S – dessutom rullar han sin regeringspartner, Miljöpartiet, i tjära och fjädrar. MP har förlorat mer än var tredje väljare sedan valet – och balanserar nu i trakterna av fyraprocentsspärren.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Där står vi. September 2018 kan synas långt bort och flera förståsigpåare lever alltjämt i tron att väljarkåren ska uppskatta den hårdare retoriken från S och M och att de därmed ska kunna växa samtidigt som stödet för SD minskar. De måste vara starka i tron.

Snarare har vi sett att Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven lyckats göra SD mer rumsrena. SD gynnas ju mer flyktingovänliga som regeringen och Moderaterna blir. Väljarna uppfattar inte skillnaden – steget över blir kortare och kortare.

Samtidigt riskerar M och S att läcka väljare åt andra hållet. Moderater som gillade Fredrik Reinfeldts linje söker sig till Annie Lööf och Centerpartiet och kanske till Liberalerna. Besvikna socialdemokrater kan också söka sig dit – eller vänsterut till Jonas Sjöstedts vänsterparti.

För till Miljöpartiet finns ingen anledning att gå.

Mer läsning

Annons