Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens uppgörelse stressar Göran Persson

Annons

Givet är detta inslag som stressar. Inte bara statsministern utan också bundsförvanterna, miljöpartiet och vänstern. Visserligen återstår ännu 75 dagar till valet, så mycket hinner att hända, men det genomslag som uppgörelserna inom alliansen skapar i medierna, kommer att finnas i väljarnas medvetande också efter semesterperiodens slut.

Det innebär ett försteg för de borgerliga när valrörelsen slutspurtar.

Uppgörelsen om fastighetsskatten har varit en av kristdemokraternas hjärtefrågor inom alliansen. Moderaternas Fredrik Reinfeldt var, fram till i går, alliansens store skeptiker om möjligheterna att hitta en lösning som kunde bli politisk möjlig.

Moderaterna ogillar också skattekonstruktionen, men har haft betänkligheter om konsekvenserna av den inkomstförsvagning, 32 miljarder år 2008, som ett slopande av fastighetsskatten innebär.

Nu påminner uppgörelsen i sak om alliansens sätt att lösa partiernas olika uppfattning kring den framtida energin. I båda fallen har alliansens lösningar syftat till att skapa ett rådrum.

I energifrågan lyckades de borgerliga ger sig mera tid genom att eliminera oenigheten kring tidpunkten för en kärnkraftsavveckling.

Den slopade fastighetsskatten ska, enligt alliansens förslag, ersättas med en kommunal avgift.

Men de borgerligas företrädare inser förstås att det krävs andra åtgärder för att kompensera statskassan för de miljarder som går staten förbi om fastighetsskatten försvinner. Hur kompensationen ska se ut blir får utredas efter en borgerlig valseger.

Alliansen ger sig tid.

Men genom att frysa taxeringsvärdena redan nästa år och dessutom sänka skatten på flerbostadshus, visar alliansen samtidigt prov på handlingskraft.

Initiativet kommer att välkomnas bland stora grupper, särskilt i regioner som Stockholms skärgård och västkusten, där chockhöjda taxeringsvärden fått orimliga skattemässiga konsekvenser med resultat att bofast befolkning tvingats lämna sina hus.

Eftersom regeringen och samarbetspartierna så sent som för en vecka sedan föreslog en lagändring som kan betyda en begränsad fastighetsskatt, är det rimligt att tro att åtminstone socialdemokraterna kommer med ett eget utspel kring fastighetsskatten under den fortsatta valrörelsen.

Men alliansen var först ute. Initiativets makt borde förskräcka även Göran Persson.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons