Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens skuggregering

Annons

Inte minst pedagogiskt har skuggkabinetten stor betydelse. Väljarna får möjlighet att ställa adekvata frågor till de blivande statsråden. Tidigare har den borgerliga oppositionens politiker stått tämligen handfallna, då de tillfrågats om vilken politik de ämnar driva i regeringsställning. Svaren har ofta blivit ett vagt "det får vi komma överens om partierna emellan efter valet".

De borgerliga partierna har ju kroniskt varit varandras inte bara bundsförvanter utan även konkurrenter. Inte minst det senare. Äntligen har man stramat upp sig till en skuggregering, där de blivande stats-, finans-, justitie-, skol- och försvarsministrarna i god tid före valet kan tala om vad de tänker göra i ämbetet.

Kritiska journalister och dito väljare får större möjligheter att framöver effektivt konfrontera de nytillträdda, borgerliga ministrarna med deras avgivna kampanjlöften, ifall minnet, mot förmodan, skulle svika dem efter valet (vilket inom parentes sagt, stundom har hänt).

Allmänt kan sägas att garvade politiker med avsevärd vana vid samverkan med andra partier, befolkar den borgerliga valalliansens skuggkabinett, medan många oerfarna nykomlingar återfinns i Göran Perssons senaste laguppställning.

En gemensam borgerlig valplattform till valrörelsen 2006 framstår nu som realistisk. Det är utomordentligt viktigt att alliansen kommer s-propagandans favoritfras "borgerlig splittring" på skam.

Den borgerliga alliansen har en slug och skicklig huvudmotståndare i Göran Persson. I förra veckan tog denne hem spelet. Genom att plötsligt stuva om sin s-regering samma dag som den borgerliga alliansen ambitiöst skulle presentera stommen till sin skuggregering i form av ett antal arbetsgrupper, knyckte Persson hela showen. Tidningar, tv och radio avhandlade begripligt nog framför allt den socialdemokratiska regeringsombildningen med tonvikt på nya statsråd. Något tillspetsat - den borgerliga skuggregeringen hamnade i akut medieskugga, vilket inte riktigt var meningen bakom begreppet. Åtminstone inte alliansens mening.

Okej, det måste erkännas: Med utstuderad smartness vann Persson den här ronden i propagandakriget mellan opposition och regering. Men vinner han nästa? Och nästa? Av gårdagens många sura s-kommentarer att döma, är Perssons nya, tämligen självsvåldiga laguppställning lindrigt populär i de egna leden. Inre splittring hotar socialdemokratin, vars regerig i allmänhet och statsminister i synnerhet visar påtagliga symptom på utmattning och maktleda.

Alliansen måste vidhålla sin skuggregering och ofta presentera den för väljarna under tiden fram till valet. Det är viktigt att när och om Perssons nya regering visar trötthetssymptom och börjar framstå som sönderregerad, att alliansen då kan presentera ett bättre regeringsalternativ med en ministerlista, präglat av större trovärdighet och kompetens än den nuvarande, påtagligt tröttkörda s-regeringen.

Man ska framför allt framstå som ett överlägset alternativ - inte förfalla till småskuren negativism, missnöjespolitik och vulgär kverulans gentemot regeringen Persson, som i många viktiga avseenden och svåra stunder faktiskt skött sig ganska väl.

Mer läsning

Annons