Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen och vården

Annons

De borgerliga partierna i landstinget har reserverat sig mot den socialistiska majoritetens beslut att säga nej till regeringens förslag om att slopa stopplagen inom sjukvården. Till skillnad från vänsterpartierna tycker den borgerliga alliansen att ett avskaffande av stopplagen skulle innebära ökade möjligheter att öka kvaliteten, minska kostnaderna och ge bättre förutsättningar för mer vård och kortare köer i Dalarnas sjukvård.

De borgerliga välkomnar därför regeringens förslag som gör det möjligt för landstingen att själva besluta om hur vården organiseras i länen. Alliansen utgår också från att vården ska vara solidariskt finansierad, oavsett driftsform.

Mycket talar för att regeringen får sin vilja igenom. Men först måste den överyga huvudmännen för de stora universitetssjukhusen om att ett ökat privat inflytande inte innebär att sjukhusens forskning riskerar att säljas ut.

När vården finansieras över skattsedeln blir också stopplagens avskaffande mindre kontroversiell. Patienterna blir de verkliga vinnarna om det finns en mångfald i utförarrollen. Förutsatt att vården är tillgänglig, håller hög kvalitet och genomförs till en rimlig penning.(CG)

Mer läsning

Annons