Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allas rätt till vård

/
  • Bara om benet är av får en asylsökande vård.  Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Annons

Enligt internationella konventioner är hälso- och sjukvård en mänsklig rättighet. Men i Sverige är bara de med uppehållstillstånd garanterade fullvärdig sjukvård. Mitt inne i den politiska debatten om kortare väntetider och bättre specialistvård döljer sig en grupp människor som inte har rätt till samma behandling.

Trots skarp FN-kritik stänger regeringen dörren för vuxna asylsökande, som bara har rätt till "vård som inte kan anstå", det vill säga akut sjukvård. Direktiven till hur det begreppet ska tolkas är dessutom luddiga. Tidningen skriver i dag om att Landstinget Dalarna har diskuterat en lokal praxis, men att inget beslut har fattats. Det är upp till vårdpersonalen att bedöma från fall till fall. Någon övergripande handlingsplan för hjälp och förebyggande arbete till de barn som riskerar att bli apatiska finns inte heller.

Sverige har ratificerat FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. FN:s kommitté för sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter har särskilt betonat vikten av lika behandling i samband med tillgänglighet till hälsovård, och uttryckligen sagt att även asylsökande ska ha rätt till förebyggande vård.

Enligt FN:s utredare Paul Hunt är Sveriges policy inte en ekonomisk fråga, eftersom kostnaderna inte skulle bli särskilt mycket högre. Dessutom sparar förebyggande vård pengar i längden då akutfall ofta kräver avancerad och kostsam vård. Andra EU-länder sköter sig bättre: Belgien, Spanien och Italien har lagar som till och med ger papperslösa fri eller subventionerad hälso- och sjukvård.

Socialminister Göran Hägglund (KD) har begärt en utredning i frågan om asylsökandes rätt till vård. Förhoppningsvis ändrar regeringen sin snäva inställning. Rätten till sjukvård kan inte bara gälla personer under 18 år. Att kunna erbjuda alla vuxna fullvärdig vård ingår i det åtagandet som staten har i samband med flyktingmottagning.

Situationen i Dalarna lär inte bli mer klar förrän regeringen på nationell nivå beslutar om att behandla asylsökande på samma sätt som övriga medborgare. "Vård som inte kan anstå" är ett luddigt begrepp som äventyrar människors hälsa och liv och borde skrotas omedelbart.

Mer läsning

Annons