Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfs svarta hål

Annons

Tycker du att du betalar nog mycket av dina inkomster i skatt (världens högsta)? Det tycker inte landstingsledningen. Den anser att du får behålla för mycket och kommer av allt att döma att dyka ned i din plånbok igen.

"Vad gäller ekonomin är det som vanligt, tyvärr", konstaterade landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson, s, i går. Den redan underbalanserade budget som antagits har ramlat ned i ett svart hål. Dåliga prognoser/fromma förhoppningar vad gäller kostnader för löner, hyrläkare och specialistvård är förklaringarna.

Löftesbrottet om att den tillfälliga skattehöjningen på 50 öre som beslutades 1999 skulle börja avvecklas i år är redan ett faktum. Kommer s-toppen ens ihåg det?

Allt talar för en skattehöjning inom kort. Det vore riktigt dåligt för Dalarna.

Landstingsskatten är proportionell och slår hårdast mot de fattigaste, de som mer än andra låter sina inkomster gå till nödvändig konsumtion i stället för sparande och investeringar. Ett ännu högre regionalt skattetryck skulle leda till att flera av Dalarnas kommuner skulle hamna på värstinglistan (de tio sämsta i landet) vad gäller samlat skattetryck. Vansbro är en sådan kommun.

Det förra skattehöjningspaketet åtföljdes av vad som utlovades vara "stenhård kostnadskontroll".

- Vi ska skärpa kontrollen. Allt som avviker ska upp på borden och kontrolleras av oss i landstingsstyrelsen. Höst- och vårprognoser räcker inte. Vi måste ha nya mätrutiner, sade exempelvis landstingsrådet Lars-Ove Hagberg, v.

Sedan dess har mer än tre år gått. Landstingsledningens trovärdighet i rena ekonomistyrningsfrågor är under noll.

En viss ljusglimt i det svarta hålet var två saker Alf Johansson gav besked om i går. Den förra landstingsledningen tyckte alltid att det var någon annan som borde kämpa ned draken (S:t Göran Persson borde rycka ut. På röd springare helst).

"Det är upp till oss själva", sade Johansson.

Han antydde dessutom att han frågar sig om "styrningen och ledningen är tillfyllest för uppgiften" och förutskickade förändringar i ledning och adminstration. Bravo!

Ingen kommer att sakna dem som i dag står för kompetensen vad gäller ekonomistyrningen. Där har Johansson åtminstone en given och smärtfri besparing att göra.

Att han ska alliera sig med partier som inte står för förödande skattehöjningar i Dalarna, vågar tidningens politiska redaktion inte hoppas på.

Mer läsning

Annons