Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf Johansson en samarbetsingenjör

Annons

Låt mig inledningsvis säga att jag beundrar politiker som ser en utmaning i jobbet som ledande landstingspolitiker. Särskilt när det gäller de toppfunktioner vi nu talar om.

Alf Johansson förutsätts kunna lyfta blicken och i fortsättningen se till landstingets hela verksamhet. Tidigare har han fått ägna sig åt sjukvård i praktisk politik.

Nu ska denne politikens tungviktare in i politikens finrum, med allt vad det innebär av mångfald av uppdrag. Jag har svårt att se Alf Johansson mingla omkring bland kändisar i Dalhalla eller vid andra evenemang där hans företrädare till synes ha trivts ganska bra.

Ingalill Persson, som i god tid före nomineringsarbetet lämnade kommunalpolitiken i Falun, ska ta sig an det stentuffa jobbet att verkställa politikernas övergripande sjukvårdsbeslut. Hittills har detta uppdrag huvudsakligen bestått i att skära i kostnader och verksamhet över hela Dalarna. Pallar verkligen Ingalill Persson för denna uppgift?

Visst, både Johansson och Persson har partikamrater och dugliga tjänstemän att luta sig mot, men båda kommer säkert att få uppleva många stunder av ensamhet och utsatthet när "hela havet stormar". Och sådana dagar kommer, det vet säkert både Alf Johansson och Ingalill Persson.

Jag trodde att socialdemokraterna skulle be Alf Johansson fortsätta i ledningen för landstingets driftstyrelse. Men sin långa erfarenhet och pragmatiska inställning har han, så långt jag kunnat bedöma, gjort ett gott arbete.

Förutsättningarna har ju inte varit de bästa. Ekonomin är ansträngd och vårdbehovet är omfattande i hela länet. Sjukvårdsköerna är besvärande.

Nu får Kvarnsveden-sonen det övergripande politiska ansvaret i landstinget och vi har redan kunnat läsa om både positiva och negativa kommentarer från politiska motståndare.

Vad jag personligen ser som hoppfullt med Alf Johansson som ny ordförande i landstingsstyrelsen är hans dokumenterade intresse av breda politiska samförståndslösningar.

Jag tror att de borgerliga partierna kommer att få lättare att diskutera med Alf Johansson är de har haft med landstingsrådet Christer Wahlbäck.

Jag tror, dessutom, att Alf Johansson hellre skulle vilja samarbeta med exempelvis centern än med vänstern när det gäller Dalarnas framtida sjukvård!

Men hur den politiska kartan ser ut i Dalarna efter höstens val är svårt att säga. Med utgångspunkt från det nuvarande opinionsläget kan det bli en formidabel sosse-vänstermajoritet där samarbete med borgerliga partier inte har någon relevans i väljarunderlaget.

Men opinioner kan snabbt förändras och sjukvården blir avgjort en viktig valfråga. Jag är övertygad om att Alf Johansson i varje fall är en bättre politisk samarbetsingenjör än vad Ingalill Persson skulle ha varit i rollen som ordförande i landstingsstyrelsen och landstingsråd.

På så sätt har socialdemokraternas partistrateger visat stor lyhördhet i det nu avslutade nomineringsarbetet.

I september är det väljarnas tur att reagera!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons