Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre får inte försummas

Annons

Det är inte första gången vi hör om oförsvarliga brister i äldreomsorgen. Med jämna mellanrum avslöjas nya upprörande fall av vanvård. Vem minns inte fallet med den gamla kvinnan i Landskrona som fick larver i ett trycksår förra året?

Bakom varje braskande rubrik finns en gammal människa som lider och anhöriga som känner sig maktlösa. Men varje fall av vanvård gör också att hårt arbetande personal känner hur arbetslusten får en knäck. Det är lätt att känna sig missförstådd och till och med misstänkliggjord i omgivningens ögon.

Tack och lov är dock fallen där personalen medvetet har behandlat äldre illa väldigt få. De fyra vårdare vid ett äldreboende i Stockholm som nyligen polisanmälts misstänkta för att ha misshandlat och stulit pengar från flera boende är ett sorgligt undantag.

Frågan alla ställer sig när ett nytt fall av vanvård uppdagas är hur det kan bli på det här viset? Vad är det som gör att många gamla människors människovärde kränks i äldreboenden runt om i landet? Kort sagt, vad måste göras för att äldreomsorgen ska bli bättre?

Det finns inget enkelt svar på den frågan eftersom problembilden är mångfacetterad. En stel vård- och omsorgsapparat förmår inte att till fullo tillvarata personalens kompetens och de äldres olika behov och önskemål. Det leder till brister i ledarskap och dålig arbetsmiljö som går ut över de äldre.

Allt tal om att det skulle vara privatiseringarnas fel att gamla far illa faller på sin egen orimlighet. Det räcker med att konstatera att äldreboendet i Bjuv är kommunalt.

En annan aspekt är bristen på utbildad personal, både på grund av sjukskrivningar och problem med att fylla platserna på vårdutbildningarna. Vård- och omsorgsstyrelsen i Helsingborg förklarar vanvården i Bjuv med informationsbrist på grund av hög sjukfrånvaro och många vikarier. Dessutom skapar den åldrande befolkningen större vårdbehov och brist på vård- och boendeplatser.

För att komma till rätta med de här problemen krävs politisk vilja till nytänkande. Perspektivet måste förändras så att den enskilde människan hamnar i centrum. Det duger inte att som socialminister Lars Engqvist och regeringen hävda att Sveriges äldrevård håller världsklass.

Mer läsning

Annons