Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 procent utan jobb

Annons

Irene Wennermo, bas för LO:s näringspolitiska enhet, vill ha en bild av den totala arbetslösheten i landet. Hon kritiserar den hittillsvarande metoden att "ta en sak i sänder", vilket lätt medför att enbart den öppna arbetslösheten på fem och en halv procent uppmärksammas.

Fackets utspel är en veritabel örfil mot Göran Persson, som häromdagen lovade att pressa ned arbetslösheten från fem och en halv till fyra procent.

Wennermo efterlyser en totalbild av vad hon kallar "arbetsmarknadsfrånvaro med ekonomisk ersättning" . Då handlar det om så mycket som 25 procents dold och öppen arbetslöshet. Då har man förutom de öppet arbetslösa, även räknat in dem, som lever på a-kassa, går långtidssjukskrivna eller är förtidspensionerade.

Wennermo påstår att förtidspensionering ofta tillgrips som arbetsmarknadspolitisk åtgärd och påpekar att förtidspensioneringarna är särskilt många i regioner med svag sysselsättning.

Hon efterlyser dessutom en debatt i den känsliga frågan varför så många inte går till ett jobb eller en utbildning.

25 procent är onekligen någonting helt annat än regeringens officiella uppgift om fem och en halv procents arbetslöshet. Intervjuad i Dagens Industri nyligen ansåg Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet:

"Det handlar om människor, som är fullt arbetsföra, men som går på sjukpenning eller förtidspension." Människor, som befinner sig utanför arbetsmarknadsstatistiken. Hans Karlsson har varit socialdemokratisk riksdagsman och EU-parlamentariker.

Bakom LO:s nya kritik av regeringspolitiken anas den växande misstanken att ekonomisk tillväxt inte längre självklart ger nya arbetstillfällen. Förr eller senare måste en svensk regering - socialdemokratisk eller borgerlig - ta itu med vad LO:s experter kallar "ersatt arbetsmarknadsfrånvaro".

Moder Svea kan inte längre, för att citera Hans Karlsson, "betala människor för att de inte ska jobba."

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons