Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1-0 till länsstyrelsen

Annons

Jag tillhör dem som av demokratiska skäl förordar att den regionala planeringen bör styras av ett folkvalt organ. I fallet Dalarna blir det Region Dalarna (RD) och inte länsstyrelsen (L). Om man däremot ser till saken - att på olika sätt skapa bra villkor för hela Dalarna - blir jag mer tveksam till det som nu håller på att växa fram.

Låt mig ta några exempel. Under det här året har flera dagligvaruaffärer lagts ned på landsbygden eller fått sin bortre parentes spikad. Att förlora sin skola eller livsmedelsbutik är ofta detsamma som att pulsen på landsbygden stannar av.

Mitt intryck är att enbart L kämpar för att behålla så många lanthandelsbutiker som möjligt och försöker se om butiker i kris kan ges nytt liv. RD verkar genom sin passivitet tycka att marknaden ska avgöra hur livsmedelsservicen ska se ut och var den ska placeras.

När det gäller kommunikationer går mönstret igen. RD sanktionerar att en ny motorväg mellan Falun och Borlänge är viktigare än att åtgärda alla de kvalitetsbrister som vi dagligen upplever på riksvägarna 70 och 71 - inte minst på väg mot fjällen.

När jag jämför RD och L på andra områden som är viktiga för hela länets utveckling - hållbar miljö, jämställdhet, öppet landskap, landsbygdsutveckling, stöd till småföretag - finner jag ett liknande mönster. L ser hela Dalarna, RD mest det som finns i mitten.

Förklaringarna till denna skillnad kan handla om många olika faktorer som att L har en mer bred kunskap om länet och en mer erfaren grupp sakkunniga och att RD styrs av en stark lokalpolitiker utan större synligt intresse för övriga länet. Det är möjligt att jag är orättvis i min analys. 1-0 till L borde kanske vara 6-0?

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons