Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konfliktfri Leksandsdag

Annons

Jag låter det vara osagt om den goda stämningen i Ejendals arena har att göra med den allmänna högkonjunkturen eller om den speglar ett sällsynt gott företgagsklimat i regionen, men fredagskonferensen var faktiskt kemiskt fri från gnäll.

Ändå fanns både näriingslivsminister Maud Olofsson (c) och tre kommunalråd på plats, beredda att möta näringslivets olika frågor. Men ingen av dem fick bannor. I varje fall inte så det hördes.

Möjligen var det Maud Olofssons löfte av riksnyhetskaraktär om att regeringen ska se över de offentliga upphandlingsreglerna, som fick näringslivet på gott humör. Men det kan inte vara hela förklaringen, även om det fortfarande finns irritation över att Siljan Chark ställdes utanför köttleveranserna när Siljanskommunerna förra året gjorde den omdiskuterade upphandlingen.

Det omfattande och varierande programmet, där vår förre landshövding Ingrid Dahlberg från början anslog en positiv ton, stod sig hela programtiden.

Jag är ganska säker på att det var den återkommande uppfattningen om Dalarnas starka identitet som lade ribban för diskussionen. Talare efter talare vittnade om både företags- och försäljningsframgångar tack vare kopplingen till Dalarna i allmänhet och Siljansregionen i synnerhet.

Det behövdes inlägg från kommunalrådstrion Jonny Jones (c), Rättvik, Bo Pettersson (c), Leksand och Anders Ahlgren (c), Gagnef som påtalade bristen på infratruktur och riskerna med en kommande regionalisering, för att debattklimatet skulle stiga.

Sacos samhällspolitiske chef, Gunnar Wetterberg, eldade på med hotbilden om att befolkningen blir allt äldre. Men sedan han själv kommit på att Leksand har lätt att locka till sig penningstarka äldre från andra håll i landet, återgick konferensklimatet till gemyt.

Det fanns inget underlag för en irriterad debatt i Leksand i går.

KOMMENTAREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons